Reklama

NOHA V SÁDŘE

Klára (Pá, 4. 2. 2011 - 18:02)

Prý mám jednoduchou...Tak to je dobře že jde o jednoduchou zlomeninu,je vlastně lepší než vážné poškození vazů.Nožka bude bolet takové 3 týdny,to je většinou doba kde kost srůstá.Nožku mějte pokud to jde nataženou a nebo podloženou aby se vám krev nevalila do spodní části.Jinak co nejvíce hýbejte prstama,několikrát denně procvičujte prsty at proudí krev v chodidle.
Abych pravdu řekla tak já když jsem měla nohu v sádře tak jsem si zasádrovanou nohu vždy jen vyvěsila nebo položila na hranu vany.Otázka je zda máte vanu nebo sprchový kout,to je asi složitější.Máte pravdu ty návleky jsou nesmyslně drahé.Jinak doporučuju nohu strčit na tu chvilku normálně do většího igelitu.Pak ale hned sundejte a sádru nechte bez přikrytí větrat aby se ta vlhkost co nejdřív vypařila.

Kristýna (Čt, 3. 2. 2011 - 22:02)

Doma můžete chodit bez...Ještě jedna věc: řeším, jak nejlépe chránit sádru před vodou při sprchování. Zjistila jsem, že existují ochranné návleky, ale přijdou mi dost drahé. Má smysl si nějaký pořídit nebo znáte nějaký šikovný "domácí" systém? Děkuji

Kristýna (Čt, 3. 2. 2011 - 22:02)

Doma můžete chodit bez...Prý mám jednoduchou zlomeninu v oblasti horního hlezna. Přihodilo se mi to v pondělí. Sádru bych měla mít ještě nejméně 6 týdnů. Alespoň že s podpatkem. Uvidíme, jak mi to s ním půjde. Noha mě ještě pobolívá a když jí mám delší dobu ve svislé poloze, začne mě v ní brnět.

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 21:02)

Doma můžete chodit bez berlí a i na kratší vzdálenost to za nějaký čas zkuste a nebo třeba jen s jednou.Uvidíte jak Vás nožka bude či nebude bolet.Také nevím co máte zlomeného...

Kristýna (Čt, 3. 2. 2011 - 20:02)

Zatím jsem zdolávala schody tak, že jsem berle chytla do jedné ruky a druhou se přidržovala zábradlí. Nebo, když mi někdo podržel berle, jsem se oběma rukama přidržovala zábradlí. Hlavně mám strach, když jsou schody mokré a kluzké jako dnes.
Abych ani po vytvrdnutí podpatku nedošlapovala na zlomenou nohu naplno mi zdůrazňovali i na sádrovně. Ven bych určitě bez berlí nešla. Myslíte, že alespoň po bytě budu moct už o víkendu pajdat bez nich. Díky.

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 20:02)

Děkuji za další dobrou...Ráda Vám poradím.Bude lepší když počkáte do té soboty,opravdu je důležité aby to řádně vytvrdlo.Berte v potaz že to na určitou dobu je vaše bota:-) a je pořeba se k ní tak chovat.
Schody jsou idividuální ale určitě nějaký šikovný způsob najdete.Dolů je dobré poskočit po jedné a nahoru nejdřív zdravou nohu napřed a pak zasádrovanou.Zkrátka zasádrovanou nohu co nejvíce šetřit.

Kristýna (Čt, 3. 2. 2011 - 20:02)

Bude to opravdu lepší,taky...Děkuji za další dobrou radu. S tou folií a silonkou je to skvělý nápad. Už se těším, až budu moct začít používat podpatek, abych se mohla sama obsloužit a nemusel mě pořád obskakovat přítel. Na sádrovně mi říkali, abych na něj dva dny nedošlapovala. Stačí vydržet do zítra do večera, nebo raději až do soboty?
A taky doufám, že pro mě schody nebudou tak velkou překážkou jako doteď s berlemi.

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 19:02)

Díky moc za odpověď....Bude to opravdu lepší,taky pokud máte fén tak můžete nožku fénovat,hlavně kolem podpatku a prstů.Tam je potřeba aby sádra řádně vytvrdla protože tam se ponejvíc poškozuje.
No místo igelitu je lepší potravinová folie,tzv.freška,.Jednak lépe přilne k sádře takže to nebrání při chůzi jako igelit a hlavně v tom igrlitu má sádra tendenci lehce navlhat a pak se drolí a může se i začít ulamovat.Takže radím omotat freškou jen do výše kotníku,výše netřeba,a na prstíky silonovou ponožku která dobře drží na sádře a na ni ještě ponožku.

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 19:02)

Moc děkuji za rady. Moc mi...Budu Vám držet palce at vše dobře dopadne.Klidně napište,když budu vědět ráda Vám poradím

Kristýna (Čt, 3. 2. 2011 - 18:02)

Počkejte do...Díky moc za odpověď. Raději tedy počkáme do zítřka.
Mohla byste mi prosím ještě poradit, jak nejlépe chránit chodicí sádru při pobytu venku.
Zatím jsem to řešila jednoduše: nasadila jsem si teplou ponožku a přes ní dala igelitový sáček. Ale to jsem neměla podpatek...

Radka (Čt, 3. 2. 2011 - 18:02)

Tak určitě tam zavolejte a...Moc děkuji za rady. Moc mi to pomohlo. Kdybych měla nějaké jiné problémy, tak pokud mohu, tak se Vám tady ještě ozvu. :-)

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 18:02)

Moc děkuji za odpověď. S...Tak určitě tam zavolejte a popište jim své pocity.
Nevím co s nožkou máte ale předpokládám že lékař věděl co Vám je když nechal dát nohu do sádry.Věřím že je Vám sádra nepříjemná,zvlášt v tomto počasí,ale zas je lepší mít jí aby nožka byla v pořádku.Také doba 14-ti dnů není dlouhá takže se to dá vydržet.Sádra je na podvrtnutý kotník nutná,mohlo by dojít k poškození kloubu nebo vazů.Opravdu se snažte vydržet.

Radka (Čt, 3. 2. 2011 - 18:02)

No moc normální to...Moc děkuji za odpověď. S tím prostorem v sádře je to takové sporné. Nedokážu rozlišit jestli je to správně nebo špatně. A nevím jestli s tím jet do nemocnice, abych se nezesměšnila, protože poslední dobou, tam jsem pečená vařená, tak aby to už nevypadalo blbě. Jenže na druhou stranu potřebuji, aby ta noha byla v pořádku, je mi 20 let, studuji a nemůžu si dovolit mít ve škole absenci... Je opravdu nutné tu nohu mít v sádře, když nemám nic zlomeného? Hrozně mě to omezuje....

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 17:02)

Dobrý den Kláro, mám...Počkejte do zítřka.Prvních 24 hodin po dotočení sádry a přidělání podpatku jsou nejdůležitější.Sádra ani podpatek nejsou ještě řádně vyschlé a vytvrdlé.Vážně hrozí že ho ulomíte a nebo jinak poškodíte.Pak by se Vám třeba špatně chodilo a nebo byste musela na předělání a to by Vám doktrorka vynadala amožná byste musela i opakování dotočení hradit.Opravdu radím vydržet do zítřka.
Vlastně byste měla dávat pozor i při spaní,jsou lidi co sebou v noci melou a tam byste mohla sádru ale spíš podpatek také poškodit.Nejlepší je když máte sádru podloženou a nic na ní aby dobře schla.Nedávejte si na ní zbytečně ponožku nebo jiné aby to co nejrychleji a nejlépe vyschlo.

Kristýna (Čt, 3. 2. 2011 - 17:02)

No moc normální to...Dobrý den Kláro, mám zlomenou nohu v kotníku a dnes ráno mi dotočili sádru s podpatkem. Rádi bychom se v noci s partnerem milovali, ale nerada bych ulomila ten podpatek. Půjde to?

Klára (Čt, 3. 2. 2011 - 15:02)

Dobrý den, potřebovala bych...No moc normální to není,správně by ta noha měla v sádře sedět.Místo by tam být teda mělo ale ne zase moc,to se pak ta sádra míjí účinkem.
Zborcení sádry lze poznaz jednoduše,prostě se začne lámat a praskat.Tady spíš hrozí zborcení podpatku,jestli teda je.
Pracuji jako sestra na chirdě takže můžu poradit.

Radka (Čt, 3. 2. 2011 - 13:02)

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám podvrtnutý kotník, a od včerejška mám sádru, kterou jsem ještě na noze nikdy neměla a mám to s ní vydržet 14 dní. A potřebovala bych se zeptat, jestli je normální, když s nohou v sádře normálně pohybuji, mám tam prostor... A taky jak poznám, že se mi sádra zbortila?? Předem moc děkuji za odpovědi!

Jan (Út, 1. 2. 2011 - 17:02)

Dík tobě i...Doktor to jenom čumnul a pokecal o tom ,nebo s tím neco delal.

Jana (Po, 31. 1. 2011 - 11:01)

V kotníku je mnoho krevních...Dík tobě i Karolíně.Radši jsem tam došla,je to prý OK...beru HA...špitál bych neskousla.A sádru jsem nikdy neměla.S prstama hýbu.

Jan (Po, 31. 1. 2011 - 05:01)

Ahoj, koukám že s kotníkem...V kotníku je mnoho krevních cest ,nervových a limfatických uzlú.U zranení kotníku se podobné stavy vyskytjí,ja mel mravenčení a brnení krome palce a malíčku ve všech zbylích prstech i príční klembe za nima,Karolína ma pravdu je nutné stále cvičit prstami aby se to prokrvovalo,pozor na opuchaní a modraní prstú.

Reklama

Přidat komentář