Reklama

NOHA V SÁDŘE

Soňa (Út, 4. 1. 2011 - 19:01)

Ahoj Soňo,
já jsem si...Ahoj Marcelo, to je od tebe rozumné, že tu nohu takhle šetříš.
Mě na kontrole taky zdůrazňovali, že na plnou zátěž to ještě nějakou dobu nebude. Takže pořád chodim o berlích a na podpatek jen lehce došlapuju. Zatim by to asi ani jinak nešlo. Daleko bych nedopajdala.
Pro podpatek jsem se v pátek musela doberlit sama, přítel se nemohl uvolnit z práce. To byla věc!
Sádru mám poprvé. A doufám že naposled.

Luboš (Út, 4. 1. 2011 - 14:01)

tak člověk to přežije i s tou normálí sádrou vid?

Marcela (Út, 4. 1. 2011 - 12:01)

aha já myslel že už tu...Za plastovou se platí, doktor mi ji nejdříve nabídl, ale pak si uvědomil, že je 30.12. a ve zdravotnických potřebách na poliklinice, kde si ji musíš koupit mají inventuru, takže mám jen klasickou sádru - tu hradí pojišťovna a co jsem viděla, tak jí mají na sádrovně plné skříně.

Marcela (Út, 4. 1. 2011 - 12:01)

Ahoj, mám to na 6 týdnů,...Já mám za posledních 5 let sádru už potřetí na té stejné noze.
Poprvé 4 týdny, hned s podpatkem.
Rok a půl na to to bylo asi nejhorší - stalo se mi to na dovolené, nejdříve mi tam udělali plastovou nechodící (tu mi pak do letadla museli rozříznout), tady pak týden dlaha, 14 dní nechodící, pak 4 týdny s podpatkem a když mi to sundali, tak to pořád ještě bylo špatné, takže ještě jednou 4 týdny s podpatkem. Podle toho co mi říkali doktoří tady, tak jsem měla přetržené vazy, ale tady už bylo na operaci pozdě, takže mi to léčili jen sádrou. Tenkrát jsem celou dobu chodila s berlemi, bez nich to nešlo.
Tentokrát to tak hrozné jako minule snad není, tolik mě to nebolí. Ale podle doktora vzhledem k tomu, že to je opakovaně, tak se to bude hojit dlouho, i když prý vazy mám tentokrát snad jen natažené či lehce natržené.
Po těch špatných zkušenostech z minula zatím poctivě chodím o dvou berlích, samozřejmě doma občas nějaký ten krok bez nich udělám. Ale raději to budu až do kontroly dodržovat. Když jsem měla sádru čerstvou, tak měl manžel ještě volno, takže mi hodně pomohl, vše bylo OK. Teď je na 3 dny pryč, ale už toho celkem dost zvládnu, máme děti už v pubertálním věku, takže je pořádně zapojím.

Šárka (Út, 4. 1. 2011 - 12:01)

Ahoj Šárko,
na jak to...Ahoj, mám to na 6 týdnů, takže už jen chvíli a ty si teprv na začátku. Ale například minule jsem měla mít sádru na měsíc a nakonec mi jí po kontrole nechali dokonce 7 týdnů. Hrůza. Příprava Vánoc probíhala naštěstí celkem v pohodě, všichni mi hodně pomohli a doma už jsem chodila bez berlí. Jak to zvládáš zatím ty?

Luboš (Út, 4. 1. 2011 - 11:01)

aha já myslel že už tu klasickou ani nedávaj. To je mazec co? taková sádra na noze

Marcela (Út, 4. 1. 2011 - 11:01)

ahoj holky,máte odlehčenou...Klasickou sádru.

Luboš (Út, 4. 1. 2011 - 11:01)

ahoj holky,máte odlehčenou sádru? nebo tu klasickou sádru?

Marcela (Út, 4. 1. 2011 - 08:01)

Ahoj, taky mě to potkalo,...Ahoj Šárko,
na jak to máš celkem dlouho? A kdy Ti jí sundají? Já abych věděla, co mě čeká. Doktor na začátku říkal, že mám počítat ta s 4-6 týdny celkem, takže jsem teprve na začátku?
Jak jsi se sádrou zvádala přípravu Vánoc? To muselo být asi něco, to si nedovedu představit.

Marcela (Út, 4. 1. 2011 - 08:01)

Ahoj Marcelo, takže taky...Ahoj Soňo,
já jsem si měla jít pro podpatek až dnes, ale manžel je od včera na 3 dny pracovně pryč a neměl by mě tam kdo odvést, takže jsem doktora nakonec umluvila a dostala sádru s podpatkem hned. Slíbila jsem mu ale, že na to chodit nebudu, nebo co nejméně, takže raději poctivě pajdám s berlemi. Docela jsem si už za těch pár dní zvykla, trochu bolí ruce, ale je to dobrý, že tu nohu alespoň nemusím mít ve vzduchu, jako kdybych měla jen dlahu. Sádra nikde netlačí, tak je to snad dobré a už to víc neopuchlo, spíš je mi v kotníku taková volnější. Právě proto mám přijít na kontrolu už v pátek, 14.1. Na silvestra jsme byli doma, v tomhle počasí s mokrou sádrou ven jsem si netroufla, to by z toho byl třeba ještě další úraz.
Nevíte někdo co je ten výron v nártu? Doktor mi říkal, že oboustranný výron kotníku, ale taky v nártu? To neznám, je pravda, že ten nárt mě taky bolel a ještě i bolí. Asi to je tím, jak jsem si na tu nohu sedla. Dobré je, že na rentgenu nic nebylo.

Šárka (Po, 3. 1. 2011 - 14:01)

Šárko, díky za...Myslím, že bych jí zvládla, ale v tomhle počasí se neodvážim. Ven beru berle s radostí, je lepší se o ně opřít, zvlášť na tom ledu. Je to hrůza takhle v zimě, že?

Soňa (Po, 3. 1. 2011 - 10:01)

Ahoj, taky mě to potkalo,...Šárko, díky za povzbuzení. Venku se zatim bez berlí neobejdu. Aspoň že doma už můžu pajdat bez nich a jsem tak soběstačnější. Ty už zvládáš úplně bez berlí i delší chůzi?

Šárka (Ne, 2. 1. 2011 - 23:01)

Ahoj Marcelo, takže taky...Ahoj, taky mě to potkalo, ale už mám sádru měsíc. Bolet to bude při došlapu dlouho, ne-li celou dobu a po sundání určitě taky. Takže normálka. Ale za chvíli to už půjde bez berlí:)

Soňa (Ne, 2. 1. 2011 - 21:01)

Ahoj,
tak se přidávám do...Ahoj Marcelo, takže taky výron. Na Štěpána jsem si šla zabruslit, zakopla a při pádu si přisedla pravou nohu. Obklady nepomohly, takže mě přítel druhý den ráno odvezl na polikliniku. Můj doktor tak hodný nebyl. Chodicí sádra prý nepřipadá v úvahu dokud nesplaskne ten otok. A tak mi jí dali až v pátek (na měsíc). Vyrazit s kámošema na mejdan jsem na silvestra neodolala, i když jsem musela skákat s berličkama. Bylo to ale lepší než tvrdnout doma. Akorát jsem musela dávat bacha na sádru. Dneska jsem poprvé mohla došlápnout na ten podpatek. První dojmy nic moc. Kotník při plné zátěži pořád dost bolí. Jak se ti pajdá? Už chodíš bez berlí?

ml (Út, 30. 12. 2008 - 15:12)

Vážená pojišťovno,
odepisuji na Váš dopis, kde jste mě žádali o upřesnění mého úrazu. Do oznámení úrazu jsem uvedl, že jsem si úraz způsobil sám. Jsem zaměstnán jako zedník a zmíněný den jsem pracoval zcela sám na stavbě domu. Po dokončení mi zbylo asi 250 kg cihel na střeše. Sešel jsem tedy dolů, tam jsem přes kladku vytáhl nahoru po laně prázdný sud, do něhož jsem hodlal uložit zbývající cihly. Lano jsem dole pevně zabezpečil a šel jsem na střechu naložit cihly do sudu. Po naložení všech cihel jsem sešel opět dolů, abych spustil sud s cihlami. Ve smlouvě máte uvedeno, že vážím pouze 75 kg. V momentě, kdy jsem lano odvázal a držel jen v ruce, jsem se ujistil o působení gravitace.
Výše jsem napsal, že sud, který sám o sobě váží 25 kg, byl naložen 250 kg cihel. Jak si jistě domyslíte sami, moje váha 75 kg nemohla udržet tak těžký sud a než jsem si to uvědomil, byl jsem v prudkém pohybu vzhůru a sud, který byl na úrovni střechy, naopak v prudkém pohybu dolů. Zhruba na úrovni třetího patra jsem se setkal s protipohybujícím se sudem, což vysvětluje to naražení hlavy a zlomeniny krku a lícní kosti.
Dále jsem pokračoval směrem vzhůru, až jsem se zastavil s prsty v kladce. I přes velkou bolest jsem se však držel lana. V tom samém momentě sud s cihlami dopadl na zem a rozbilo se mu dno. Výše jsem napsal, že sud sám o sobě váží 25 kg a já, jak máte uvedeno ve smlouvě, 75 kg. Působení gravitace pokračovalo dále a jak si jistě domyslíte, situace, kdy já se 75 kg jsem nahoře a sud vážící pouze 25 kg dole, nemohla setrvat. A tak jsem se v mžiku ocitl v prudkém pohybu dolů a prázdný sud naopak v prudkém pohybu nahoru. Zhruba na úrovni třetího patra jsem se opět setkal se sudem, tentokrát prázdným. To vysvětluje zlomeniny obou kotníků.
Dále jsem pokračoval směrem dolů, kde jsem prudce narazil na zem, což vysvětluje ta rozdrcená kolena a sedací kloub. V bolestech a bez vůle jsem pustil lano, na jehož druhém konci přes kladku visel prázdný sud beze dna. Působením gravitace se ocitl v prudkém pohybu dolů, přesně do míst, kde jsem bezvládně ležel. To vysvětluje ta tři zlomená žebra.
Doufám, že jsem Vám poskytl Vámi požadované informace. Na další zajímavou spolupráci se teší...
KLIENT'

Marcelka (Út, 30. 12. 2008 - 14:12)

Ahoj,
tak jsem včera byla na kontrole na chíře. Tu rozstřiženou sádru mi sundali, noha vypadá hrozně - mám ji od kotníku až po prsty takovou modrofialovou. Doktor mě ještě jednou nechal udělat rentgen, ale říkal, že to je OK, že mám štěstí, že tam není nic zlomeného, jen oboustranný výron kotníku a něco s nártem. Dostala jsem novou sádru, tentokrát už není rozstřižená ale pevná, ale na podpatek si prý ještě počkám, říkal mi, že i kdyby mi ho tam dal, takže bych na to stejně nemohla šlapat. Takže pořád berle.. Na další kontrolu mám přijít 12.1. to už pak snad ten podpatek dostanu. Sádru mám jen pod koleno. Už to tolik nebolí a na pajdání o berlích už jsem si celkem zvykla, už chodíme i ven - byli jsme v kině i na nákupech. Pořád mi ale ten doktor neřekl, jak dlouho budu sádru mít.. Poradíte mi někdo, na jak dlouho sádra tak bývá? Máme koncem února jet do Itálie na lyže - myslíte, že už budu OK?
Marcela'

Návštěvník (Po, 29. 12. 2008 - 08:12)

Ahoj Marcelka a máš sádru pod kolena alebo nad koleno'

ml (Út, 23. 12. 2008 - 20:12)

Já to samé-----jdi na zlomenou nohu:-)))'

Marcelka (Út, 23. 12. 2008 - 20:12)

Ahoj,
tak jsem dnes byla na chirurgii pro ten podpatek. Žádný jsem ale zatím nedostala, jen mi doktor tu sádru zepředu rozstřihl. A že prý který prase mi to dělalo(v sobotu, když se mi to stalo, tak jsme byli v nemocnici na pohotovosti, dnes na poliklinice na chirurgii), že takhle oteklá noha se nemůže zasádrovat celá a na podpatek mám prý zatím zapomenout. A že mám přijít v pondělí 29. Ach jo.. Poradíte mi někdo, co mě čeká. Celá rodina má kvůli mojí nešikovnosti zkažený vánoce, nic neudělám, jen sedím a plahočím se o berlích.'

ml (Po, 22. 12. 2008 - 14:12)

Pohoda.Schody beru po dvou.Do sprchy stoličku,nohu ven-přivřít dvířka....Auto mám automat-nic mi nechybí.A to mám patu na 12 týdnů.Nuda je,jasně.'

Reklama

Přidat komentář