Reklama

Táta - komunista

Pavel (St, 28. 1. 2015 - 11:01)

Komunismus měl zbavit lidi ve vyspělých průmyslových zemích třídního útlaku.
Jak to tak bývá,tak na něj doplatili,hlaně ti co vědomě ,žádný útlak nikomu nepřipravili a naopak toho využili k násilí ti co sami spíše utlačovali své okolí svou agresivní povahou.Stalin lapka například.
Česských komunistů bych se zas tolik nebál,jestli páchali zlo tak 50tých letech jejich ozbrojené složky ,které byli pod přímým vedením KGB expertů a byli to vytypoaní jedinci na policejně ydírací likvidační práci a podplacení soudci,zkorumpovaní,specielně těmi experty vyškolení.Například záznamy s procesu s v 50tých letech se pouštěli v časové smyčce se spožděním,aby to mohlo nečekaně vypadnout,pokud by proces vypadl z inscenovanosti.

mamut (St, 28. 1. 2015 - 10:01)

Ale na tom není nic...Určitě máte na mysli bratry Mašíny. To nejsou kontroverzní činy (oblíbený eufemismus), ale sprosté vraždy. Synkové se prostě chtěli nezaslouženě přihřát na slávě svého otce a když jim to nevyšlo, řekli si, že se proslaví sami. Naloupené peníze nepoužili pro nějaký "boj se zlem", ale pro svůj prospěch. A poté, co se jim podařilo zdrhnout, už o nich nebylo slyšet. Žádná podpora našich disidentů v zahraničí se nekonala.

Ouha (St, 28. 1. 2015 - 09:01)

Ale na tom není nic...jestli myslíš M., tak to je téma, které tady spíš diskutující sjednocuje

Ad Palach (St, 28. 1. 2015 - 09:01)

Z Vašich slov mi naskakuje...Ale na tom není nic divného, že lidé mají různé názory a neshodnou se. Žádná diskuze opačných názorů nemůže nic vyřešit, je to jenom upouštění páry.
V každém člověku musela zůstat určitá hořkost z toho, že nebylo potrestáno veškeré zlo, které se tu páchalo. Proto určitá část lidí bude třeba obdivovat kontroverzní činy (např. některých bratrů).

No (St, 28. 1. 2015 - 03:01)

I'm Sorry, tapetovat jsem nechtěl. :-(

No (St, 28. 1. 2015 - 03:01)

Z Vašich slov mi naskakuje...Mamute, tak teď je Vám snad již jasné, co je D zač a jaký smysl má s ním diskutovat.

No (St, 28. 1. 2015 - 03:01)

Z Vašich slov mi naskakuje...Mamute, tak teď je Vám snad již jasné, co je D zač a jaký smysl má s ním diskutovat.

No (St, 28. 1. 2015 - 03:01)

Z Vašich slov mi naskakuje...Mamute, tak teď je Vám snad již jasné, co je D zač a jaký smysl má s ním diskutovat.

No (St, 28. 1. 2015 - 03:01)

Z Vašich slov mi naskakuje...Mamute, tak teď je Vám snad již jasné, co je D zač a jaký smysl má s ním diskutovat.

Pavel (St, 28. 1. 2015 - 01:01)

Po přečtení části příspěvků jsem nabyl téměř dojmu, že je zbytečné zde něco psát. Ovšem protože jen "téměř", tak aspoň pár myšlenek.
Neexistuje a nemůže existovat spravedlivá společnost. V každé společnosti se vyskytnou lidé, pro které je koryto nejdůležitější. V těch lepších společnostech pár a u nás až moc. Jistě je nyní větší svoboda a také je větší nepořádek. Proto má svou pravdu ten starý komunista i mladý student. Je třeba respektovat názory jiných a nedávat hned všem nálepku. Hlavně nekrást a nebát se.

mamut (St, 28. 1. 2015 - 00:01)

> Mnoho lidí tu stále...Z Vašich slov mi naskakuje husí kůže. Vy jste psychopat, ovšem nějak uťápnutý, který má potřebu pořád vzhlížet k síle, kterou sám nemá a jenom ukřivděně sní o tom, jak by ji použil, kdyby ji měl a jak by teprve všem ukázal. I když jste možná dosáhl nějakého vzdělání (spíše mi však připadáte jako nedostudovaný a vyhozený student filosofie, což by vysvětlovalo silnou averzi k minulému režimu), tak jako člověk nestojíte za nic, když schvalujete vraždění. Měl byste se začít léčit. Z těch Vašich příspěvků dští opravdu chorobná zášť.

D (Út, 27. 1. 2015 - 19:01)

Dokážu pochopit lidi,...> Mnoho lidí tu stále nechápe zásadní a rozhodující věc - lidé si tvoří režimy.

A malym narodum je nekdy tvori velci
sousede.

Kdyby ale byli Cesi treba jako Cecenci, tak Ruse i domaci komouse zabijeli - a to i za cenu lidskych jatek, ktera by za to Rusi a jejich domaci prisluhovaci v Cesku jiste delali.

Je dost dobre mozne, ze bych to ja sam byl byval neprezil. V opacnem pripade by mi ale asi nechybela narodni hrdost.

D (Út, 27. 1. 2015 - 19:01)

Za svůj dlouhý život jsem...> Dnes má člověk, který vstoupil do KSČ, pomalu stigma zločince. Ale byli čestní a pracovití členové KSČ, byli tam samozřejmě kariéristi a převlékači kabátů, což se ukázalo v r. 1989 a později a byli také nestraníci, kteří v touze postoupit na společenském žebříčku, leštili kliky. Takže nestranictví automaticky neznamená, že daný člověk byl výkvět ctnosti a hrdinství.

Oni ani vsichni lide, kteri nebyli cleny NSDAP ve Treti risi, nebyli zrovna vykvetem ctnosti a hrdinstvi...

No (Út, 27. 1. 2015 - 18:01)

Ano, souhlasím. Ono je...Mamute, tohle na brzkou změnu režimu revoluční cestou nevypadá. Ale v lednu ´89 to na brzkou změnu režimu revoluční(?) cestou také nevypadalo.

•Rok 2014 byl úspěšný pro více než 60 procent Čechů, současně ubylo obyvatel s negativními pocity.
•Lidé jsou také z více než tří čtvrtin spokojení se svým životem.
•Podobně pozitivní statistiky ukázal průzkum naposledy před osmi lety.

http://domaci.ihned.cz/c1-63445060-pruzkum-cesi-jsou-nejspokojenejsi-za-poslednich-8-let?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

mamut (Út, 27. 1. 2015 - 15:01)

Ještě dodám, po revoluci...Ano, souhlasím. Ono je neštěstí, že do čela podniků a státu byli vytaženi lidé, jejichž jedinou kvalifikací bylo to, že nebyli ve straně (otázkou zůstává proč) a že je bylo slyšet. Podle toho to tu také vypadá. Jak se říká - drzé čelo lepší než poplužní dvůr. Ale dokud bude ta slušná většina mlčet a stáhne se do sebe, nic se tu nezmění.

mamut (Út, 27. 1. 2015 - 12:01)

r. 1972 a další to byla...Dokážu pochopit lidi, kterým bylo neprávem ublíženo, že minulý režim zrovna moc nemusí. Jenomže to neznamená, že zapomenu na to, co minulý režim vybudoval a budu automaticky schvalovat režim nynější s jeho chybami a nepravostmi. Mnoho lidí tu stále nechápe zásadní a rozhodující věc - lidé si tvoří režimy. Někteří s nimi třeba nesouhlasí, někteří se mlčky vezou, někteří jsou aktivní. Ale vždy jsou to oni, kteří za daný režim nesou zodpovědnost. Je smutné, že si tu navzájem stále vyčítáme, kdo jaký byl a za co může, ale pro stálé ohlížení nevidíme dopředu. Je sice pravdou, že člověk, který se nepoučí z chyb minulosti, je nucen si ty chyby zopakovat, ale přestaňme se neustále babrat v minulosti, kterou už stejně nemůžeme změnit a dívejme se také do budoucnosti. Tu můžeme změnit tady a teď.

mamut (Út, 27. 1. 2015 - 11:01)

Máte pravdu Martino a je...Za svůj dlouhý život jsem poznal hodně lidí a zjistil jsem, že celá věc není o tom, kdo je v jaké straně, ale kdo je jaký člověk. Dnes má člověk, který vstoupil do KSČ, pomalu stigma zločince. Ale byli čestní a pracovití členové KSČ, byli tam samozřejmě kariéristi a převlékači kabátů, což se ukázalo v r. 1989 a později a byli také nestraníci, kteří v touze postoupit na společenském žebříčku, leštili kliky. Takže nestranictví automaticky neznamená, že daný člověk byl výkvět ctnosti a hrdinství. To je veliký a zásadní omyl, který je však uměle přiživovaný a stává se jakýmsi zaklínadlem a mýtem. Protože do strany se nedostal např. flákač a trestaný člověk, člověk neschopný, ale i člověk, který měl např. technické vzdělání, protože strana měla vnitřní předpis, že na každého technického pracovníka musí připadat snad pět či deset dělníků, aby byl zachován proletářský ráz strany, nebrala ani techniky. Navíc člověk, který vstupoval do strany, musel mít své ručitele - obvykle starší a zkušené soudruhy, kteří ručili za to, že člověk, který je přijímán, splňuje požadavky kladené na člena - tj. oddanost socialistickému zřízení, čestnost, pracovitost, spolehlivost atd. Přesto se tam dostalo dost kariéristů, protože po r. 1968 a zvláště pak v normalizačních letech byla snaha doplnit vyloučené členy o mladou krev za každou cenu a výběrová kritéria byla braná dost formálně. Teď mě určitě někdo obviní, že jsem byl také v KSČ, když toto tak dobře vím. Kupodivu nebyl. Byl jsem technik, o kterého by ve straně možná stáli, ale pracoval jsem v podniku, kde moc dělníků nebylo. Já sám jsem o členství nijak neusiloval. Byl jsem dost pracovně i soukromě vytížený a neměl jsem prostě čas na další povinnosti. Nepovažuji to za nějaké plus, ani mínus. Prostě to tak bylo. A ty znalosti mám od lidí, s kterými jsem se pracovně stýkal.

No (Út, 27. 1. 2015 - 09:01)

r. 1972 a další to byla...NĚKTEŘÍ z těch, kteří mezi roky 1970 až ´89 vstupovali do KSČ z ryze prospěchářských a kariéristických důvodů holt měli i svědomí, které je pálilo a toto pálení se snažili utišit tím, že sem tam pomohli i nějaké dobré věci nebo nějakému dobrému člověku.
V 80. letech existoval jistý Jonáš klub při Českém fonoklubu, následovník na začátku normalizace úředně zrušeného Klubu spřízněných duší při divadle Semafor. A na uzavřených klubových setkáních a srazech tohoto Jonáš klubu bývaly k vidění a ke slyšení věci v té době jinde nevídané a neslýchané. A jednu dobu byl jeho předsedou člověk disponující členským průkazem KSČ, s jehož pomocí na příslušných místech "žehlil" občasné maléry, když někdy něco už přespříliš překročilo únosnou mez a hrozilo o5 zrušení i tohoto klubu. V zaměstnání byl však tento pan předseda soudruhem ředitelem velkého celopražského podniku, což by zajisté bez oné "rudé knížky" nebyl.
Tak a teď suďte, byl to padouch nebo hrdina? Kdos bez viny, hoď kamenem.

Milan (Út, 27. 1. 2015 - 09:01)

Vrátím se k tématu: můj...Máte pravdu Martino a je pochopitelné, že ti co byli pronásledováni s vámi souhlasit nebudou. Ale nebyl pronásledovaný každý, já jsem asi žil někde jinde, protože z naší dědiny si nepamatuju jediný případ problémů s doporučením na školu, na střední taktéž a prostě vůbec v mém okolí a přáteli není nikdo, kdo by se mohl vymlouvat na režim.
Takže je důležité, co otec skutečně dělal a jaký byl. Nebyli všichni hajzlové a také nebyli všichni neschopové, jak se rádo traduje. Vždycky lidi nadávají na šéfy a čím větší lempl, tím více nadává. I dnes. Takže proto se rádo traduje, že šéfy dělali jenom blbci s červenýma knížkama.

Jana (Út, 27. 1. 2015 - 08:01)

r. 1972 a další to byla doba nejtvrdšího Husákovského režimu.Nepsala jste ale jestli pomohl např. i politickým vězňům /po r. 68 jich byli tisíce/-třeba protestovat na místech nejvyšších. Jako komunista mohl přece kritizovat svou stranu-říkali o sobě,že je to demokratická strana/ V TÉTO době vstupovali hlavně do KSČ lidi souhlasící s tímto režimem,obhajovali vstup okupačních vojsk 1968, atd/.Mohl přece pomáhat lidem,aniž by vstupoval do této krvavé strany.A Jak vidíte mládež ho neoběsila.Víme spíše kdo měl k tomu věšení blíže.
Asi si řeknete,že zase do toho někdo natahuje politiku,Ale tady se politika řeší a diskutuje se tu. Naše rodina si v tomto období prošla peklem peklovým. Proto jsem se ozvala. Já jsem také na svého tátu hrdá,ale my byli v této společnosti ti prašiví.

Reklama

Přidat komentář