Reklama

Táta - komunista

Ouha (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Když tu blahořečíte Ouha...teda ty mi dáváš, táto. A koukám, že jsi to měl v životě také zajímavé.

OK, budu se opakovat: Ouha se na gympl dostala pochopitelně ze dvou důvodů. Byla to vlastně protekce. Otec Ouhy byl celkem vážený člověk, odborník a sám v letech 68-69 pracoval (vědecky nebo výzkumně či co) na jedné londýnské univerzitě.

(Když si pak v létě 69 pro rodinu přijel,protože už měl naložil auto nejen námi ale i knihami ale i novinami atd z onoho srpna 69....byl naprosto blbě naivní, protože část novin položil na zadní okénko škodovky. V Rozvadově potom celníci a pasováci vše našli a protože už přituhovalo, rodinku trochu podusili a poslali šupem do Prahy. Za tuto neuvěřitelnou debilitu se milý otec Ouhy vrátil do výzkumného ústavu, nasledně neprošel prověrkami, kde m to spočítali i s posudkem od domovního důvěrníka, kde bydlel. Jako označený živel ho šoupli někam do kanclu, ať si tam odstřižen od světa dělá tu svou vědu.)

Nicméně, a to jsm tady taky mnohokrát zdůrazňovala, mezi komunisty z kariery existovali i lidé, kteří měli svědomí, Ouhy otce si vážili nebo vážil zástupvce ředitele gymplu:) a Ouhu z protekce na gympl přijal

Psal se začátek sedmdesátých let a Ouhy usilovné oslovování profesů pane a ne soudruhu profesore, vyvěšování Masaryka a citátů z Komenského, otevřené zastání se emigrovaného spolužáka atd se sečtlo až před maturitou, kdy vyšlo najevo, že na ní chodí udávací dopisy i z mimoškolních aktivit (po otci naivní Ouha se napříkla domnívala, že se kamarádí s vedoucími ze Skautu a oni to byli, světe div se STBáci a psali o Ouze do školy dopisy). Ouze bylo po výslechu paní profesorkou Semelovou a ředitelkou školy oznámeno, že nebude připuštěna k maturitě. Ouha sice hrdě stála a vzdorovala, ale klepala se strachy, protože by ji otec za neodmaturování asi zabil. Každopádně se ještě musely sejít nějaké ty KSČ výbory a profesoři a tak a ti se přece jen Ouhy zastali s tím, že nedostane doporučení na vysokou školu.

Pavel (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Totalita podle mě od 60tých let už nikdy nebyla,autoritativní režim to ano.Řada lidí chytře pochopila geopolitickou situaci a ten režim si navzíjem nijak zvlášť nezhoršovala a udržovala jakýsi poviný status qvo oficiální příslušnosti ke komunismu a zplsobu vlády.Uvnitř zaměstnání a v civilním životě,si ale každý dělal co chtěl a vědělo se že je to taková ateistická lidová republika,která tady bude tak dlouho než SSSR nepadne a tudíž nemá moc smysl cokoliv dělat pokud k tomu nevidíte nějaku zvláštní osobní výzvu nebo šanci jako Havel,Lanďák,Chramostová,Plastici...

Pavel (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Na to,že jsme byli za železnou oponou a ve východním bloku v skrytém ovlivńování Ruskem a s povinou servilitou našich prezidentů a činitelů KSČ k činitelům SSSR,kdy tu SSSR velmi tvrdě a i s obětmi provedl revoluci,ale po počítečních čistkách se začla situace uvolňovat a vyvrcholil av pražském JARU,ale celé šedesátky byli o uvolňování poměrů,takže velmi pozitivní po tvrdé ráně pravda.Tvrdost v ČSR po válce ještě chvíli pokračovala ,protože jsme spadli STALINOVI.
Chci říct,že v rámci toho ,že jsm emuseli poklnkovat SSSR se tady žilo naprosto luxusně a nevídaně svobodně,vyžadovalo toa ale česky se vyznat a nedělat věci vyloženě naschvál režimu,režim byl autoritiativní a nebyla to demokracie,to snad každý chápal že v obraném paktu se SSSR to nemůže být demokracie,živnosti byli povoleni až na jeho sklonku.

No (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Vstup do KSČ nebyl povinný,...To je divné. Se mnou chodila na začátku 80. let do večerní školy vyučená modistka/kloboučnice, která coby kandidátka vstupu do KSČ dostala stranickým úkolem si nejdříve udělat matoritu.

máš pravdu (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Vstup do KSČ nebyl povinný,...měli jsme to tak. A nabízeli jsme to i vojákům základní služby, kteří byli dělníci. Muselo to vypadat jako dělnická strana. U útvaru ale byly vždy 2 stranické skupiny, jedna pro záklaďáky a druhá pro vojáky z povolání. Přeci by jenom nebylo výchovné mrdat majora za ožralství na veřejnosti před svobodníkem.

Pavel (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

To už jsou vyložně konspirační teorie co tu píše uživatel D.Na to aby se někdo zavřel do archívu a tam si vše ověřoval v badatelně.
Povědomí o 40 letech existence ČSSR přitom většině dnešních mladých splývá a dokonce i pamětníkům,kteří si to dílem ideaizují a dílem démonizují,dle toho jaké měli a mají postavení,zda jsou z venkova nebo města,vzdělaní v praktické nebo kancelářské profesi.
ČSSR byl jedním ze satelitů SSSR a zvlášť začátek Gotwald a ta revoluce spolu s největšími čistkami a zavíráním do pracovních táborů a do PTP,vyhazování z prací a povolení jim jen dělnickýc prací,probíhalo pod řízením Gotwalda a jeho pracovníků Stalinem,kam musel jezdit na školení a bál se o svůj život,celkem oprávněně.
Šedesátá léta přinesli takové uvolnění,že se většíně lidí o tom může dnes jenom zdát.Přitom bez násili,bez sadismu v médiích.
I po příjezdu spřátelených vojsk,kdy se obmněnil Dubček se Smrkovským za loajálnějšší moskvě,už nebyl problém postupovat v zaměstnání a i se přhlásit na školu co kdo chtěl,akorát si předtím musel jít zlepšit kádrový profil do dělnickcýh profesí.Jinak by nevystudovala třeba Chytilová.

táta (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Docela zajímavé,kdyby to...Vstup do KSČ nebyl povinný, ale jelikož jsem byl tahleta dělnická třída, i když sám kádrový hrb, tak jen proto došla ta nabídka. Ono jim tam do strany totiž nalezli tihleti inteligenti a jiní nefachčenci, co ohrožovali ideovou nepevností samotné základy strany, tak byla směrnice, že ve straně musí být poměr dělníků 2:1 proti nedělníkům. Tak to tam hnali všecko co dělalo rukama. Třeba náš mistr musel být ve straně aby to mohl dělat, měl podanou přihlášku, ale pořád ho nebrali právě kvůli této směrnici jak mi prozradil proč tam ještě není a že takováto směrnice existuje.

Ad Palach (Ne, 25. 1. 2015 - 17:01)

Typický případ jak se dalo...Bohužel se brutálně mýlíš. Fischer nebyl případ "přežít - nezadat si". On si zadal, aby mohl mít velmi dobré místo.
V souvislosti s Fischerem jsem například změnil hodně mínění o Janu Pirkovi, který mu dělal kampaň. Sám vystudoval lékařství za komunistů, byl na stáži v Americe a když jsem si četl, jak prožíval rok 89, tak jsem úplně slzel. A klidně se namočí do kampaně bývalého komunisty, který se nestydí kandidovat na prezidenta.

Proto se tu pravidelně ohrazuji proti napdání obyčejných lidí, kteří hrbili záda.

D (Ne, 25. 1. 2015 - 16:01)

Jinak jsem v poslednich hodinach shledl na youtube nejake dobove dokumenty o Palachovi.

Muj pocit z toho je jeste strasnejsi nez predtim.

Pripada mi to tak, ze po srpnove invazi 1968, nasledujicim odvleceni ceskoslovenskych vrcholnych cinitelu do Moskvy, a jejich navratu do vlasti uz Dubcekovo politbyro ve skutecnosti fungovalo jen jako jakasi docasna urednicka komise, ukolovana nejakym nacelnikem KGB ze sovetske ambasady v Praze. Uz to nebyli politici, ale jen sovetske loutky. Kdo se na tuhle docasnou roli nehodil (jako napriklad Kriegel), toho se zbavili hned.

Je-li tomu tak, pak asi ani nelze rici, ze Dubcek se Smrkovskym vzdorovali nastupu Husaka s Jakesem. Spise jejich nastup - a sve vlastni odstoupeni z vrcholnych funkci - naopak poslusne pripravovali.

V takovych podminkach je potom i zcela mozne, ze dokonce i smutecni akce po Palachove smrti byly - aspon v hrubych obrysech - predem schvaleny ze sovetske ambasady.

táta (Ne, 25. 1. 2015 - 16:01)

> ...když mě nechtěli...1)před prověrkové komise v roce 1970 volali i nestraníky jaký zaujímají postoj k internacionální pomoci.
2) co je na tom divného, že chtěli po mě vstup do strany? Když nezlomili rodiče, tak proč to nezkusit u mě, jestli působení kolektivních zařízení mě nepřevychovalo v řádného člena společnosti? A pak ta ostuda v rodině, když jejich vlastní dítě za nějakou výhodu prodalo čest rodiny a měli by po zbytek života před očima, že vychovali bezpáteřního parchanta a to všechno předtím bylo zbytečné.
Takže se prosím vyjadřujte pouze k tomu o čem něco víte. A na emigranty, co zbaběle zdrhli jsem zvlášť alergický.

Pavel (Ne, 25. 1. 2015 - 16:01)

Typický případ jak se dalo přežít komunismu a vlastně si ani nezadat je komunista nekomunista Fischer,aby si zajistil vedoucí flek v oboru statistiky vstoupil do strany v době kdy do ní normálně lidi neměli důvod vstupovat.

Pavel (Ne, 25. 1. 2015 - 16:01)

Docela zajímavé,kdyby to nebylo zároveň dost hrozné zacházení s nadmíru upřímnými lidmi,jak tady píše pisatel táta.
Pokdud,ale vím tak vstup do KSČ nebyl povinný,pokud jste se neucházel o vyšší vedoucí místo.Na různá hloupá školení marxleninismu jste ale musel a složit z toho pak test zřejmě také jak v práci tak při studiu odborného vzdělání.
Pokud jste ani to nebyl ochotný podstoupit,měl jste na ty hodiny absence,tak jste opravdu mohl mít problémy získat místo v oboru a mohli vám dávat jen dělnické práce.Většina studentů tohle nějak překlepala,v životě byli těžší zkoušky jako třeba vojna a postarat se o děti a bydlení.
Jiný případ je jak líčíte vašeho otce,který měl svůj obor a odmítal se podřídit,tam komunsiti opravdu zle trestali a v nejlepším ho mohli přeřadit na méně placené a méně atraktiní pracovní místo.
Jak to bylo na vesnici nevím,ae v pPraze bili lidi při pragocentrismu socialismu nuceni dělat morální ústupky,protože šlo o kancelářské práce.Jak to dělali na venkově třeba stavaři,prodavačky,podle mě tam se tohle moc neřešilo,maximálně se vědělo kdo je komunista a z obavy o nepříjemnsti si ty lidi předcházali.

D (Ne, 25. 1. 2015 - 15:01)

Když tu blahořečíte Ouha...> ...když mě nechtěli vzít ani na učňák bez maturity a chtěli, abych se zařadil po ZDŠ hned do výrobního procesu jen proto, že otec odmítl před 20 lety vstup do KSČ...

> ...na vojně jsem odmítl podepsat vstup do KSČ s tím, že umím dělat a proto nemusím být v KSČ...

To vas tedy uprimne lituji. Napred vas nechteli prijmout ani na ucnak bez maturity, jelikoz vas otec 20 let predtim odmitl vstoupit do KSC, a pozdeji na vas delali na vojne natlak, abyste vstoupil do KSC.

>...taky sice se to pokusil vyžehlit u prověrkové komise a odsoudil internacionální pomoc a vyjádřil neochvějnou podporu stranické linii...

Takze komuniste nekdy organizovali proverkove komise, na kterych od nekomunistu zadali, aby odsoudili Sovety vedenou invazi vojsk peti zemi Varsavske smlouvy do Ceskoslovenska?

Vy jste spadl z visne, nebo jste jenom opily?

táta (Ne, 25. 1. 2015 - 15:01)

Když tu blahořečíte Ouha jako správnou antikomunistku a bojovnici za svobodu:
....STBáky jsme mezi sebou měli, posílali na mě udání na gympl a měli pravdu.... Byla jsem živel, netajla se názory, vyvěšovala ve řídě fotku Masaryka (28:10), otevřeně se zastala spolužáka emigranta....zakázaná maturita, pak po výslechu a přiznání se i k tomu, co jsem nedělala to skončilo jen negativním posudkem ke studiu na VŠ.....
Tedy bych měl pár dotazů, když Ouha v kterémsi příspěvku jasně věděla, co jsem musel mít za výhody.
1) jakto, že se Ouha dostala na gympl, když mě nechtěli vzít ani na učňák bez maturity a chtěli, abych se zařadil po ZDŠ hned do výrobního procesu jen proto, že otec odmítl před 20 lety vstup do KSČ? No a taky sice se to pokusil vyžehlit u prověrkové komise a odsoudil internacionální pomoc a vyjádřil neochvějnou podporu stranické linii, načež mu komise odvětila "soudruhu, ty nám taky!" a vyhodili ho ven. Ještě v roku 1990 mu to nadřízený připomněl s tím, že může být rád za to, jak jsem já dopadl po ZDŠ a na vojně nezůstal dýl na převýchovu.
2) jakto, že Ouha za takovou protistátní činnost nevyrazili z gymplu?
3) jak to, že ji za totéž nechali udělat maturitu?
Tomu já nerozumím. My jsme celá rodina měli šlus až do pátého kolene. Na vojně jsem odmítl podepsat vstup do KSČ s tím, že umím dělat a proto nemusím být v KSČ. Po návratu z vojny už jsem se nemohl vrátit na své bývalé pracoviště. A názory jsme se netajili také. Za toho režimu pokračuji v tom samém a zase jsem závadový.
Z toho usuzuji, že pokud Ouha se dostala na gympl, tak co vidím v mém okolí, tak i když to byly děti nestraníků, tak se dostali k vyššímu vzdělání než základnímu, protože to vždycky bylo za něco ať ze strany jejich rodiny či jejich. A když dovedla vyjmenovat, co jsem všechno měl za minulého režimu, tak odkud pak to asi tak zná? To jsem do dneška nevěděl, že toto všechno jsem mohl mít, kdyby naše rodina zahodila svoji čest a hrdost.

táta (Ne, 25. 1. 2015 - 14:01)

Tehdy spatne, dnes spatneTenkrát špatně, teď ještě hůř.

D (Ne, 25. 1. 2015 - 14:01)

Tedy pánové, pánové......Ano, potreba hrdinu je bezmezna, a fabrikace tvurcu legend temer nekonecna.

Z ceskych svetskych mucednickych legend minuleho stoleti me zarazi zejmena takovy Fucik. Tezko chapu, proc si komunisti vybrali jako hlavniho mucednika komunistickeho odboje zrovna intelektuala, ktery nekladl odpor pri svem zatykani, a pak jeste navic nejen psal, ale predevsim mluvil.

Komunisti o sobe tvrdi, ze za Protektoratu dali dohromady 4 ilegalni ustredni vybory, ale z jejich clenu nedokazal projit potrebnymi sity ani jediny kandidat na svatoreceni, ktery by byl vhodnejsi nez JF.

No (Ne, 25. 1. 2015 - 14:01)

Tedy pánové, pánové......Kníže Václav vlastně uznával faktickou podří zenost Českého knížectví Německu, takže byl jenom takovým protektorátním knížetem.

Honza (Ne, 25. 1. 2015 - 13:01)

Tedy pánové, pánové......Já ten tvůj příspěvek sice nečet, ale klidně ho mužeš dokončit.

Ouha (Ne, 25. 1. 2015 - 12:01)

Tedy pánové, pánové... Dva chlapi na jednu Valerii...to jste nějací gentlemani? :)

Jen jsem nakoukla, tak jen krátce můj názor. S těma statčnejma hrdinama je jedna velká potíž. Vždy existuje její životopis psaný na základě historických fakt a pak legenda. To jak jej lidé chtějí vidět v souvislosti daného historického období. A fakta a legenda se mnohdy v spoustě zdrojů matlají dohromady

klasika je Kníže Václav. Historicky nejsou žádné doklady o jeho vzdělání, statečnosti..naopak dělal takovou až kolaborantskou politiku s němci, měl nemanželského syna atd. Teprve brácha Boleslav, který Václava údajně zavraždil, začal politiku suverenního státu, získal renomé a s němci si to pěkně vyříkal. Legenda nám jej ovšem podává jako vzdělaného, statečného národního panovníka silně křesťansky věřícího, mluvícího několika jazyky atd. Proč asi? No tak tehdejší církev, která vlastně měla na panovníky obrovský vliv v dalším středověku, potřebovala prvního svatého, aby v budoucnu ten vliv získala. Vytvořila tak legendu

Hus byl kněz támhle někde v jižních Čechách, pak se dostal do Prahy na UK a zase šl s dobou, církev byla tehdy nechutná, on kritizoval, tak jako clá vropa a dotáhl to až do té kostnice. Nicméně, D, ta můj provokatére, jeho vliv nebude jen v nabodeníčku krátkém a dlúhém (nebo to byl až JAK?), ale hlavně v tom, že jeho učení a jeho osoba na stovky let ovlivnila politický i náboženský život v Čechách. A opět se vytvářela legenda, bylo třeba hrdiny, který za to vš vlastně
mohl.

No a nakonec, rozdíl mzi historicitou Ježíše Krista a legendou po jeho smrti vytvořenou je snad jasná na na první pohled

Sorry za překlepy

On takový kníže Vá

No (Ne, 25. 1. 2015 - 12:01)

Podle mého názoru byl hus......Hus...

Reklama

Přidat komentář