Reklama

Život je proces, během něhož rozkvétáme

Interview s Ingou Bylinkinou, lektorkou semináře Světové byliny a Superfoods v Akademii léčivé výživy

Inga Bylinkina je absolventem Academy of Healing Nutrition v New Yorku, se kterou nadále spolupracuje. Je jednou z jejích ředitelek a lektorem celostních wellness technik. Práce s bylinami je jí blízká již od dětství. Byliny patřily k nejčastěji používaným léčebným metodám v jejím okolí a vždy ji zároveň také velmi přitahovaly. Toto zaujetí ji neopouští ani dnes a jejich studiu se věnuje i nadále. Od roku 2005 studovala u mnoha bylinkářů a léčitelů používajících tradiční čínskou medicínu (TCM), k nimž patří například Michael a Lesley Tierra, JP Khalsa, Miles Coleman a Drew de Vittorio. Inga je nadšenou zastánkyní myšlenky, že jídlo může být lékem a neustále zkouší nové možnosti použití těch nejlepších a nejúčinnějších potravin a bylin, které kdy lidé k léčení používali. Hodně času tráví ve své kuchyni - laboratoři, kde vymýšlí vlastní léčivá jídla, tonizující elixíry, bylinné receptury a přírodní kosmetiku. Inga je také lektorkou Akademie léčivé výživy v Praze, kde bude 21. - 22. února 2015 přednášet o světových bylinách a Superfoods.

Kdy jste se začala zajímat o léčivé byliny a Superfoods? Kdo nebo co vás inspirovalo?
Narodila jsem se a vyrostla v Rusku. Pamatuji se, jak moje babička, když jsem byla malá, vařila bylinkové čaje, připravovala domácí léky, pracovala na zahradě a brala mě do lesů, kde jsme sbíraly různé plody a houby. V kuchyni i zahradě byla neuvěřitelně tvůrčí. Když jsem ji jako dítě navštěvovala, vždy mě uvítala nějakým chutným, barevným odvarem z bylin a květin. Večer, to byl opravdu rituál, mi připravovala koupel plnou vůní a solí na znamení respektu a lásky k vlastnímu tělu. Hýčkala mě vlasovými maskami a masážemi přírodními oleji... Tyto okamžiky ve mně zůstávají jako taková magická vzpomínka. Nikdy jsme nepoužívali farmaceutické léky, a když se někdo z rodiny necítil dobře nebo onemocněl, nejprve jsme se uchylovali k přírodním přípravkům. Bylinám jsem vždy plně důvěřovala a ráda jsem si s nimi už od malička hrála.

Jak se vyvíjela vaše kariéra?
Víte, když jsem se před 13 lety přestěhovala do Spojených států a začala si budovat nový život, po nějakou dobu jsem vůbec nevěděla, jak bych mohla využít svou vášeň pro zdravý životní styl ani své  znalosti přírodních léčivých prostředků a bylin v profesionálním životě. Postupně jsem začala zjišťovat, kolika zdravotními problémy, z nichž některé nabývají až epidemických rozměrů,  lidé v Americe trpí.  Brzy poté, co jsem se přestěhovala, jsem si všimla, že kvalita jídla, které lidé běžně konzumují, je velmi nízká, že většina z nich užívá farmaka a vlastně zcela ztratila schopnost rozumět tomu, co jejich tělo potřebuje, aby zůstalo v rovnováze a zdravé. Začala jsem cítit touhu podělit se o vše, co jsem věděla o tom, jak si posilovat a udržovat dobré zdraví, a tak jsem zaktivovala svou léčitelskou část. Rozhodla jsem se získat nějaké formální vzdělání, které by mi umožnilo pracovat s lidmi a pomáhat jim zvládat své zdravotní problémy. V roce 2006 jsem narazila na Academy of Healing Nutrition, která mě okamžitě zaujala. Nabízeli desetiměsíční program koučování v oblasti celostního přístupu ke zdraví, který byl založen na ájurvédě a tradiční čínské medicíně, stejně jako na moderních výzkumech zaměřených na podporu zdraví a dlouhověkost. Já jsem s těmito koncepty hluboce rezonovala a tak jsem se rozhodla kurz absolvovat. Po ukončení studia jsem chtěla zůstat v kontaktu s komunitou instruktorů a ostatních absolventů a také se dále učit a růst na poli celostních přístupů k výživě a přirozenému zdraví. Ředitel školy, Roger Green, ve mně viděl pilnou studentku odhodlanou věnovat se vystudovanému oboru i prakticky a brzy mi nabídl, abych pro akademii začala pracovat v administrativě, marketingu a jako mentorka nových studentů. V téže době jsem si postupně budovala praxi zdravotního kouče a začala pracovat s klienty, kteří měli různé zdravotní problémy. Zpočátku jsem nadšeně aplikovala metody orientální diagnostiky jako je čtení z jazyka, kladení  specifických otázek či zkoumání tváře klientů, které nám pomohou pochopit, co se děje uvnitř jejich těla a naznačí, proč se u nich projevují právě tyto symptomy. Byla jsem odhodlaná jít až ke kořenům jejich zdravotních potíží. Zjistila jsem ovšem, že symptomy, které se objevují na fyzice, vlastně začínají v psychicko-spirituální rovině (spojené s naší životní cestou). Ta působí na naše emoce a vytváří vzorce, jež, nejsou-li včas řešeny, mohou vést až k nemoci.

Čím se vy sama nejvíce ve své praxi zabýváte?
Nyní při práci s klienty kombinuji různé postupy, k nimž patří vyvážená strava, přírodní léčivé prostředky, byliny či speciální tonizující byliny. Učím je, jak se o sebe dobře starat, vysvětluji jim strategie životního stylu a vždy se také věnujeme hledání myšlenkových forem a vzorců, které nejsou v souladu s jejich duchovní cestou. Během studia na Akademii jsem se poprvé dostala do kontaktu s taoistickým učením o posilování zářícího zdraví a dlouhověkosti. Tato filosofie velmi hluboce souzní s mým vlastním přesvědčením, a tak jsem se pustila do studia prastarých tajemství a začala pátrat po lidech, od nichž bych se mohla učit přímo. Mým prvním učitelem byl Nam Singh, později jsem studovala u Jeffreyho Yuena a Rona Teeguardena. Všichni jsou hloubkou svých znalostí neuvěřitelnými taoisty. Zejména jsem se věnovala tomu, co taoisté nazývají „tonizující byliny“, a moderní věda „adaptogeny“. Začala jsem je pravidelně užívat, dělala jsem si čaje, přidávala je do jídla, které jsem si sama vařila, do koktejlů ze super potravin a dalších elixírů. Posun, který jsem zaznamenala ve vlastním zdravotním stavu, byl neuvěřitelný. Okamžitě jsem zatoužila se o tuto zkušenost a vše, co jsem se o tonizujících bylinách a některých léčivých houbách naučila, podělit s ostatními. Začala jsem proto sama učit a pořádat workshopy, nejdříve ve Spojených Státech a nyní také v Evropě. Pociťuji to jako své opravdové poslání. Věřím, že vzdělávání znamená růst, a já jsem se rozhodla věnovat jeho nejzásadnější součásti - růstu mysli, těla a ducha. Léčení je fascinující proces s mnoha aspekty a díky tomu, že pracuji jako kouč a učitel, se i já stále něco učím a dále rozvíjím svou kariéru.

Reklama

Proč bychom se měli zajímat o Superfoods?
Žijeme v úžasné době, kdy máme přístup k exotickým rostlinám z celého světa. V posledních letech vtrhly „super potraviny“ jako vichřice na trh se zdravými potravinami. Snad každý dnes zná kustovnici, kokosový olej, semínka chia a na scénu vstupují stále nové a nové produkty. Je úžasné zkoušet stále nové věci, experimentovat s novými potravinami a opravdu mě to baví. Ale na druhé straně si myslím, že je nesmírně důležité něco se o těchto potravinách naučit - odkud k nám přicházejí, kde rostou ve svém přirozeném prostředí a jakou mají energetickou povahu. Nejde jen o jejich výživový obsah. S těmito vědomostmi pak můžeme dělat chytrá rozhodnutí a vybírat si super potraviny podle toho, co naše tělo potřebuje, podle ročního období a dlouhodobých zdravotních cílů. Ráda bych ovšem také zdůraznila, že někdy je lepší prozkoumat, jaké unikátní potraviny nám poskytuje oblast nebo země, ve které žijeme. Jistě pro nás budou dostupnější a také jejich biochemické složení nám pomůže zharmonizovat se s místním prostředím. A samozřejmě bychom neměli zapomenout na nejléčivější „super potraviny“, jež můžeme užívat zcela zdarma... Ano, mám tím na mysli věci, jako je sluneční svit se svou nekonečnou zásobou vitamínu D, uklidňující a vyživující energii přírody, lásku a požehnání, které vkládáme do jídla a našich léčivých elixírů, jež připravujeme a dělíme se o ně s ostatními. Často zapomínáme, jak zásadně důležité jsou pro to, abychom se cítili dobře.

Prozradíte nám typy na pokrmy, kterými ideálně začínat každý den? Co vy sama ráda snídáte?
Zima je obdobím roku, kdy je potřeba udržovat se v teple a posilovat odolnost organismu vůči různým nachlazením a chřipkám. Zima je také obdobím, které je v tradiční čínské medicíně spojeno s ledvinami a močovým měchýřem, a tak je skvělá k obnově a doplnění energie těchto orgánů. Já si teplo udržuji díky silným kaším, které si vařím z celých zrn, dýní a sušeného ovoce nebo čínských bylin. V léčivé výživě používáme tradiční pokrm, kterému se říká jook (džuk) nebo congee (kondží). Většinou se dělá z rýže, někdy také z jiných obilovin, a určitých bylin s výraznými výživnými, energetickými a adaptogenními vlastnostmi. Já často používám kozinec blanitý (astragalus), pazvonek dangšen (codonopsis), cicimek datlový (jujube), semínka lotosu, longan, kustovnici, náprstník (rehmannia), vlašské ořechy a jedlé kaštany, které pomáhají zahřívat tělo, vytvářejí energii, krev a posilují imunitní systém. Den ráda začínám šálkem teplého čaje z gynostemmy (ženšen pětilistý), který prolije zažívací ústrojí a otevře žaludek, připraví ho na příjem potravy. Často si dělám elixír z teplého čaje z gynostemmy, s přidáním některých medicinálních hub, bylinných prášků a super potravin, jako jsou mucuna, maca, semínka chia, lucuma nebo mesquite. A také mám na snídani moc ráda misku dobré miso polévky s mořskými řasami, houbičkami shitaké, pohankovými nudlemi a různou zeleninou. Nasytí mě, uspokojí a uzemní pro den naplněný prací.

Jaká je vaše osobní životní filozofie?
Obvykle říkám, že „život je proces“. Jedná se o proces, během něhož se rozvíjíme, rozkvétáme v květ svého překrásného pravého já. Je to proces organický a nelze jej uspěchat. Miluji svůj život, protože mi dává příležitost k růstu, možnost seberealizace a rozkvétání v každém mém projevu. Máme úžasné fyzické tělo, které je dokonalým a nesmírně složitým nástrojem, jehož prostřednictvím na sebe naše duše vzájemně působí se světem kolem nás. Naše tělo zná odpověď na všechny naše otázky. Každý den se snažím soustředit na to, jak se cítím uvnitř, jak se cítí moje duše a jak se cítí moje srdce. Ráda naslouchám jazyku svého těla. Věnuji pozornost tomu, co mé tělo potřebuje a co si žádá, aby mohlo být zdravé. Kořen veškerého zdraví je v mozku, kmen v emocích, listy a větve v těle. Květ naší duše kvete, když spolu všechny části spolupracují. O svůj život ráda pečuji jako o květinu, která potřebuje lásku, pozornost, dobrou vodu, výživu a slunce, protože pak se můžu s druhými, s nimiž se v životě setkávám, dělit o jedinečnost projevu své krásy, vůně a barev.

Kromě dvouletého studia pořádá Akademie léčivé výživy pravidelné kurzy a semináře na aktuální témata, které vedou přední čeští i zahraniční odborníci v daných oblastech. Více informací o studiu i kurzech, stejně jako přihlášky, najdou zájemci přímo na webu Akademie léčivé výživy: http://www.akademielecivevyzivy.cz/.
 

Reklama

Komentáře

Reklama