Reklama

Yerba Maté: Zelený poklad Jižní Ameriky

Jižní Amerika je domovem mnoha pokladů, a jeden z nich je téměř tajemný nápoj známý jako yerba maté. Tento nápoj, který se v Jižní Americe pije už po staletí, má nejen hluboké kulturní kořeny, ale také nabízí řadu zdravotních výhod. V tomto článku se podíváme na historii, přípravu a zdravotní přínosy yerba maté.

Historie yerba maté

Yerba maté (Ilex paraguariensis) je stálezelený keř, který roste v Jižní Americe, především v Paraguayi, Argentině, Brazílii a Uruguayi. Historie tohoto nápoje sahá až do dávných dob, kdy ho domorodé kmeny pili při různých rituálech. Yerba maté se stala středem pozornosti španělských conquistadorů, kteří se střetli s její kulturou a začali ji pít sami. Od té doby se yerba maté stala důležitou součástí jihoamerické kultury.

Příprava yerba maté

Příprava yerba maté je skutečně uměním a má své rituály. K tomu budete potřebovat speciální nádobu nazývanou "matero" nebo "cuia," která je často vyrobena z dýně nebo keramiky. Dále budete potřebovat kovovou slámku s filtrem, nazývanou "bombilla."

Reklama

Postup přípravy yerba mate:

  1. Naplnění matera: Naplňte matero asi do 2/3 až 3/4 suchou yerba mate. Záleží na tom, jak silný nápoj chcete.
  2. Zakrytí a protřepání: Zakryjte otvor matera dlaní a protřepejte ho několikrát nahoru a dolů. To pomáhá yerba mate listům, aby se jemnější částice dostaly nahoru a neucpávaly bombillu.
  3. Naklonění matera: Nakloňte matero na jednu stranu, aby yerba mate vytvořila "kopeček" na jedné straně nádoby. Tím vytvoříte místo pro vodu a umožníte listům, aby se mohly rovnoměrně nasáknout.
  4. Přidání chladnější vody: Nejprve přidejte trochu chladnější vody (ne teplé) na stranu bez yerba mate. To pomáhá uvolnit chuť a chrání listy před spálením, což by mohlo způsobit hořkost.
  5. Vložení bombilly: Počkejte, až se voda vsákne, a poté jemně vložte bombillu do "kopečku" yerba mate.
  6. Přidání teplé vody: Pomalu přidejte teplou vodu (nikoli vařící) do prostoru, kde jste přidali chladnější vodu. Snažte se nepřelévat kopeček yerba mate, aby zůstal suchý.
  7. Pití mate: Pijte mate přes bombillu. Snažte se nevysávat příliš silně, aby se bombilla neucpala.
  8. Doplnění vody: Jakmile vypijete veškerou vodu, můžete znovu přidat teplou vodu a pokračovat v pití. Yerba mate můžete zalévat opakovaně, dokud neztratí chuť (to se nazývá "lavado").

Tipy:

  • Někteří lidé přidávají do yerba mate různé bylinky nebo kousky citrusových plodů pro různé chuťové variace.
  • Voda by nikdy neměla být vařící, protože vysoká teplota může spálit yerba mate a způsobit, že nápoj bude příliš hořký.
  • Můžete si také připravit yerba mate v termosce, která udrží vodu na optimální teplotě.

Zdravotní přínosy yerba maté

Yerba maté není jen chutný nápoj, má také několik zdravotních výhod:

  1. Stimulace: Yerba maté obsahuje kofein, který může zvýšit energii a pozornost, ale na rozdíl od kávy nezpůsobuje takové prudké náhlé stoupání a pády energie.
  2. Bohatá na antioxidanty: Yerba maté je plná antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění.
  3. Podpora trávení: Yerba maté může podpořit trávení a pomoci při snižování hladiny škodlivého cholesterolu.
  4. Zlepšení duševního stavu: Mnoho lidí pociťuje, že yerba maté pomáhá zlepšit náladu a snižuje úzkost.
  5. Omezování hladu: Kofein v yerba maté může také potlačit chuť k jídlu, což pomůže s kontrolou hmotnosti.

Závěr

Yerba maté je nejen oblíbeným nápojem v Jižní Americe, ale získává stále větší popularitu i v jiných částech světa. Jeho bohatá historie, unikátní příprava a zdravotní přínosy jej činí zajímavým a zdravým alternativním nápojem kávy a čaje. Pokud máte rádi exotické nápoje a hledáte nový způsob, jak si dopřát energii a zároveň se těšit na bohatou kulturu, yerba maté by mohla být právě pro vás. Pamatujte též, že příprava a pití yerba mate je často sociální aktivita, při které se matero a bombilla sdílí v kruhu přátel nebo rodiny, přičemž každý pije až do vyčerpání vody, než se nádoba znovu naplní a podá další osobě.

MK

Reklama

Komentáře

Default User Image
(Po, 13. 11. 2023 - 19:11)

na matéčku ujíždím již roky

Default User Image
Korektor (Út, 14. 11. 2023 - 18:11)

Já to piju už snad 20 let. Teda ne pořád, mám svoje období, kdy mi chutná a dávám si ho každý den, a jindy zas mám na ten jeho ostrý kofein skoro alergii.

Článek je fajn, ale dráždilo mě na něm pár věcí: 

  • nikde jsem předtím neslyšel výraz "matero" pro nádobu, vždy jen "kalabasa". Měl jsem za to, že matero je osoba, která mate dělá.
  • není nutné pořád říkat "yerba mate", stačí "mate". (A skutečně je asi lepší to psát s krátkým e, protože Brazilci to prý krátce vyslovují.)
  • neříká se "yerba mate listy", ale "listy yerba mate".

    Pokud jde o tu zmíněnou doporučenou hustotu, ta je vražedná. To by mohl pít jen Brazilec, ale ne našinec. Já dávám do kalabasy 2-3 lžíce, maximálně jsem párkrát zkusil naplnit to rostlinou do třetiny nádoby, a i tak mi to přišlo jako zbytečná síla. Podle mě tím vzniká zbytečná závislost na kofeinu.

Default User Image
Korektor (Út, 14. 11. 2023 - 18:11)

Já to piju už snad 20 let. Teda ne pořád, mám svoje období, kdy mi chutná a dávám si ho každý den, a jindy zas mám na ten jeho ostrý kofein skoro alergii.

Článek je fajn, ale dráždilo mě na něm pár věcí: 

  • nikde jsem předtím neslyšel výraz "matero" pro nádobu, vždy jen "kalabasa". Měl jsem za to, že matero je osoba, která mate dělá.
  • není nutné pořád říkat "yerba mate", stačí "mate". (A skutečně je asi lepší to psát s krátkým e, protože Brazilci to prý krátce vyslovují.)
  • neříká se "yerba mate listy", ale "listy yerba mate".

    Pokud jde o tu zmíněnou doporučenou hustotu, ta je vražedná. To by mohl pít jen Brazilec, ale ne našinec. Já dávám do kalabasy 2-3 lžíce, maximálně jsem párkrát zkusil naplnit to rostlinou do třetiny nádoby, a i tak mi to přišlo jako zbytečná síla. Podle mě tím vzniká zbytečná závislost na kofeinu.

Reklama