Kdy je vhodné posilnit cévní stěny
Při opakovaném krvácivých stavech či vytváření modřin, je vždy nutná návštěva lékaře, aby vyloučil onemocnění krve či jiné důvody zvýšené krvácivosti.
Pokud jde o nedostečnou pružnost a křehkost cévní stěny, tak ta je dávána do souvislosti s nedostatkem vitamínu C a bioflavonoidů (rutin).
Vitamín C potřebuje vždy ke své optimální činnosti bioflavonoidy. Podílí se společně na tvorbě cévního kolagenu (vaziva). U doplňků stravy s vitamínem C je vždy důležité, aby byly obohaceny výtažky z šípku či přímo bioflavonoidy (rutinem, hesperidinem...)
Vitamín C a bioflavonoidy je možné doplňovat v podobě doplňků stravy, ale vždy je důležité získat dostatečné množství těchto zdraví prospěšných látek přímo z potravy.
Vitamín C je zastoupen především v citrusových plodech, listové zelenině jako je zelí, kapusta, brokolice, v šípkách, rakytníku, v klíčkách. Na jaře můžete jako první zdroj vitamínu C nalézt na zahrádkách ptačiněc žabinec - drobný plevel, kterým lze chutně ozdobit chléb s máslem.
Velké ztráty vitamínu C způsobuje tepelná konzervace a blanšírování. Vařením se snižuje obsah vitamínu cca o 10% za každých 5 minut vaření, sušením až 50 %. Šetrnější je dušení v páře. Vitamín C se rozkládá oxidací a to rychleji při větší teplotě. Za pokojové teploty se ztrácí zhruba během měsíce (včetně džusů). U kandování dochází k obdobné ztrátě, ale lze ji zpomalit snížením teploty. Nejlepší je zdroj vitamínu C zmrazit či zabránit oxidaci (skladování tablet v suchých místech).
Zdrojem rutinu (vitaminu P) je pohanka, bílá dužina citrusových plodů, jablečná slupka, lesní plody, chřest, třešně, višně a švestky. Opět bohužel tepelným zpracováním obsah rutinu klesá.
Další látkou, která přispívá k zlepšení elasticity cév a působí proti lámavosti kapilár jsou proanthokyanidiny, které se nacházejí v brusinkách, borůvkách a oleji z hroznových semínek.
Komentáře