Pití piva zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva
Příčinnou souvislost mezi pitím oblíbeného nápoje z chmele a
rakovinou tlustého střeva potvrzují jeho vlastní výzkumy i práce
zahraničních kolegů. Dánští vědci zjistili, že riziko vzniku
rakoviny tlustého střeva je u pravidelných konzumentů piva v
porovnání se zbytkem obyvatelstva více než trojnásobné.
Další dánská studie sledovala výskyt rakoviny u pracovníků
dánských pivovarů, kteří mají od roku 1898 právo na šest malých
lahví za den. Výskyt rakoviny u pracovníků pivovarů byl významně
vyšší než ve srovnatelné populaci.
Autoři studie to vysvětlují nejen účinkem alkoholu, ale i
obsahem kancerogenního nitrosaminu, vysvětlil Nešpor. Rakovina se
vyskytovala zejména v dutině ústní, v trávicím systému, v
respiračním systému, v močovém systému, v tlustém střevě a v
konečníku.
V České republice se pohybuje spotřeba piva kolem 160 litrů
na hlavu ročně, což je světově nejvyšší úroveň. Zároveň se zde
nejvíce lidí léčí s rakovinou tlustého střeva.
Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se v
ČR počet hlášených případů od roku 1980 u mužů zdvojnásobil a u
žen se zvýšil o polovinu. V roce 2002 bylo v ČR hlášeno téměř
8000 nových případů rakoviny tlustého střeva a 1660 případů
zhoubného nádoru slinivky břišní.
Karel Čada - ČTK
Komentáře
S panem doktorem Nešporem lze jedině souhlasit.
Za celým problémem ovšem nemusí být pouze jen množství piva se svým obsahem alkoholu a nitrosaminů.
Už samotný chmel, sladový ječmen (cukr), kysličník uhličitý (včetně dodatečného dosycování), v některých pivech kvasnice, nutnost podávat vychlazené na velmi nízkou teplotu - bylo by možno pokračovat - jsou všechno extrémní faktory, které má rakovina ráda.
Výrazně se na problému "pivních" rakovin podílí též kompenzační strava, která obsahuje opačný energetický extrém, než který představuje samotné pivo.
V jídelních lístcích restaurací jsou ty velmi extrémní potraviny uváděny většinou v nabídce jako "chuťovky k pivu". Mají za úkol, abychom na pivo chuť buď dostali, nebo jej vypili co nejvíce.
Ale i ta česká hospodská klasika, kterou může být třeba hovězí guláš se šesti, knedlo-vepřo-zelo, výpečky, moravský vrabec, uzený, smažený sýr s hranolkama atd., jsou teprve ty správné věci pro možný vznik rakoviny tlustého střeva a rekta.
Závěrem k těm pivním negativům snad jen jedna pozitivní věc, že moderní dietologie se shoduje aspoň v názoru, že pivo je zdravější než mléko...
Seznam nezdravého jídla lze nalézt např. na stránkách http://www.sk2.goo.cz/kucharka/index.htm
Tak se to také dělalo na venkově, alkohol se podával a slavilo se, ale ne každý den byl svátek.
To co se sem dostalo není české pití piva, to co tu bylo za komunismu nebylo české pití piva.
Sedlák věděl, že pivo dobrou službu při práci na hospodářství neudělá a s džbánkem do hospody posílali stařečci vnuky a pak seděli na zápraží a popíjeli pivo se sousedy.
To co se děli za komunismu, že se chlastoalo v pracovní době a na oběd se již přitápělo na večer, kdy se ožralo a druhý den ráno zas,tak to samozřejmě nikde v civilizovaném západním světě nebylo možné.
Pivo plní fukci společenského antidepresiva a pivnice psychologa.ovšem zase záleží jaká pivnice a co za člověka co tam chodí to je, jestli to je ožrala tak udělá líp, když s tím přestane a dělat cokoliv jiného je pro něj lepší.
- Odpovědět
Pošli odkaz