Potraviny jsou příliš slané!
"Potravinářský průmysl musí zareagovat a odpovědně snížit obsah soli v potravinách. Problém tkví také v tom, že mnozí lidé popravdě neřeknou, jak moc solí, ale ani to vlastně nevědí, protože kvanta soli se dostávají do jejich těla prostřednictvím hotových jídel a polotovarů. Špatné je také to, že celkový obsah soli uváděný na obalech potravin nevypovídá o skutečnosti," uvedl nedávno předseda organizace Consensus Action on Salt and Health bojující proti nadměrnému užívání soli.
Tři čtvrtiny z celkového příjmu soli je obsaženo ve sterilizovaných potravinách, svačinkách a polotovarech. Přitom devět z deseti Britů vůbec netuší, jaké množství soli je pro jejich zdraví nezbytné a jaké naopak škodí. Mnoho firem navíc mystifikuje kupující tím, že uvádí množství soli na sto gramů výrobku, ale nikoli to, kolik soli je v jednom balení. Málokdo si uvědomí, že uvedené množství musí vynásobit dvaapůlkrát, má-li v ruce čtvrtkilové balení.
Denně by dospělý člověk a dítě nad jedenáct let neměl přijímat více než šest gramů soli. Kojencům stačí maximálně gram soli denně, větším dětem pět gramů. Průměrný Brit nicméně denně zkonzumuje téměř dvojnásobek maximální doporučené dávky, tedy dvanáct gramů soli.
Zdroj: Plus
Komentáře
Viz. např.:
http://datafakta.soc.cas.cz/200103/index.htm
http://www.env.cz/zpravaZPCR2001/zp_02cz.htm
http://www.ekolist.cz/global.stm
http://www.jce.cz/energetik/200205/kveten_13.htm
http://www.volny.cz/marketau/
http://www.sci.muni.cz/~dobro/ozon_1.htm
Z pohledu čínské medicíny je nízký krevní tlak dokonce horší než vysoký, protože v podstatě ukazuje na slabé srdce, které se nedokáže pořádně rozběhnout.
Z hlediska projekcí nemocí znamená vysoký i nízký krevní tlak na neschopnost čelit problémům, raději se volí útěk než nalezení řešení. Nízkotlací proto z reality a z problémů utíkají do "omdlévání", aby tak unikli problémům. Vysokotlací volí útěk a stres.
- Odpovědět
Pošli odkaz