Léčivé účinky našich hub
Konzumace hub pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu draslíku houby pomáhají snižovat krevní tlak. Obsahují vitamíny skupiny B a vzhledem k tomu, že neobsahují téměř žádné kalorie, jsou vhodné při dietě.
Jaké další léčivé účinky se připisují nejznámějším českým houbám?
Hřiby
Hřib smrkový se používá při bolestech kloubů a páteře a známé jsou jeho protizánětlivé účinky. Nečekaným pomocníkem pro zdraví je jedna z nejméně oblíbených hub – hřib žlučník přezdívaný hořčák. Pokud se nám přimíchá do smaženice, dokáže zkazit celé jídlo, ale nasušený v malých dávkách se používá na žaludeční problémy. Podle vědeckých průzkumů pomáhá zastavit množení rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů.
Žampion
Chutná houba, která roste na zahradách a polích, ale také se pěstuje na plantážích. Kromě přípravy jídel se dá využít pro posílení imunitního systému. „K mimořádným účinkům žampionu patří protialergické působení na organismus. Zároveň pomáhá ničit nežádoucí druhy bakterií, které vyvolávají řadu infekcí, a také je prostředkem proti tumorům,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.
Hlíva
Hlíva je další houbou, která je oblíbená při vaření a zároveň prospívá zdraví. V přírodě roste na pařezech nebo tlejících stromech, ale pěstuje se i uměle. Obsahuje glukany, které podporují tvorbu červených krvinek a posilují imunitní systém, protože zvyšují odolnost organismu proti plísním a virům. Užívá se jako prostředek proti chronické únavě a předčasnému stárnutí. Doporučuje se ji konzumovat v sušené formě, protože při vaření se řada prospěšných látek ničí. Nejvíce je využívána pro své protinádorové účinky a dále je účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob (infarkt myokardu).
Penízovka
Jako přírodní antibiotikum se v lidovém léčitelství používá penízovka sametonohá. Obsahuje látky, které zpomalují množení rakovinotvorných buněk, zejména u nádorů prostaty a vaječníků. Stejně jako další houby pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi, a navíc podporuje správnou činnost slinivky. V čínské tradiční medicíně se penízovka používá proti žaludečním vředům. Je vynikajícím pomocným prostředkem při zlepšování stavu diabetiků či nemocných s ischemickou chorobou srdeční.
Václavka
Na pařezech a spadlých kmenech rostou v trsech medově zbarvené václavky. Po uvaření jsou jedlé, ale syrové jsou mírně jedovaté. Mají příznivé účinky na cévní soustavu, zlepšují prokrvení a činnost srdce. Prášek z nasušeného podhoubí prospívá dobrému trávení a posiluje zrak.
Zdroj: Mgr.Jarmila Podhorná - Naděje
Komentáře
Pavel Váňa, populární novobydžovský bylinář a autor řady knih, se v této výpravné publikaci představuje jako znalec léčivých hub a jejich využití v alternativní medicíně...
Houby to byly skutečně výstavní, ale nejednalo se o hlívy, ale pařezník pozdní, který sice může vzdáleně připomínat hlívu, ale jedná se jiný druh a jeho výskyt v naší lokalitě je o poznání vzácnější a je to zde vůbec první oficiálně potvrzený nález. Nakonec ale dotyčný nemusel být smutný , neboť pařezník pozdní je jedlá houba a nejlépe ho využijeme jako přísadu do guláše.
Pokud jste již přesyceni klasickými houbami a v marketech se vám již nechce kupovat například klasické druhy žampiónů, můžete si dopřát trochu asijské exotiky například v podání lahodné a dnes již také poměrně dostupné houby Shimeji, původem z Japonska. Lze ji zakoupit ve dvou varietách - bílé a krémové. Plodnice rostou v trsech a mají malé klenuté kloboučky a v kuchyni široké upotřebení. Houba se původně převážně vyskytovala na poškozených dřevinách v blízkosti mořských pláží, dnes se již pěstuje na farmách a dokonce si můžeme i v Česku zakoupit substrát s podhoubím a tuto houbu pěstovat i v domácích podmínkách.
Plodnice se v kuchyni hodí jak do polévek, masových čínských směsí nebo do smetanových omáček, tak je můžeme nakládat i do octa. Zasyrova mají lehce nahořklou chuť, po tepelném zpracování chutnají lahodně po mandlích a oříškách.
Další významnou a dnes již u nás také snadno dostupnou asijskou houbou je Enoki, neboli penízovka sametonohá, rostoucí u nás v zimním období na pařezech nebo kmenech listnáčů. Trsovité plodnice s miniaturními kloboučky kromě širokého využití v domácí kuchyni mají i širokospektrální léčivé účinky na lidský organismus. Posilují celkovou imunitu, upravují střevní mikrofloru a výrazně protirakovinné a protizánětlivé účinky. Výzkumem protinádorových účinků této houby se mj. proslavil výrazně japonský lékař Testudo Ikekawa v letech 1972 -1986. Prokázal, že látky z Enoki zabraňují tvorbě metastáz tím, že brání šíření rakovinotvorných buněk mimo primární nádor a další růst primárního nádoru potlačují.
Jednalo se především o nádory prsu, děložního čípku, plic, jater, žaludku a dalších agresivních melanomů. Proto konzumaci enoki lze vřele doporučit. Při potížích je doporučená denní dávka houby až 600 mg denně, preventivně do 300 mg denně. Enoki můžeme spolehlivě konzumovat i syrové, hodí se do polévek, dosalátů a podobně. Pokud ji budeme chtít povařit, mějme na paměti, že dlouhodobým varem nožky plodnic ztvrdnou a již pro konzumaci nejsou vhodné.
Tak dobrou chuť a hodně zdravého papání!
- Odpovědět
Pošli odkaz