Reklama

7 tipů, jak letos oslavit dušičky: oddejte se kreativitě i rituálům

Poslední říjnový víkend bude již tradičně dušičkový. Svátek všech svatý, který letos připadá na středu 2. listopadu, nám po roce nabízí prostor zavzpomínat na naše nejbližší zesnulé a uctít jejich památku. Na okamžik se do našich životů zase o kousek přiblíží téma smrti, které v chodu běžných dní občas upozaďujeme.

Zapálit svíčku na hrobě zesnulého je rituál, na který si naše společnost zvykla. Zavzpomínat a symbolicky oslavit Dušičky ale můžete i jinak, po svém a tak, abyste večer usínali s pocitem, že jste tento den prožili ke své spokojenosti.

  1. Vzpomínání nad rodinnými alby

Všichni jich máme plné police. Nebo minimálně naše maminky a babičky jich mají plné police, ale jak často se do rodinných alb doopravdy podíváme? Využijme Dušičky právě k tomu, abychom jedno odpoledne věnovali klidnému posezení s dobrým čajem nad fotkami našich blízkých zesnulých.

Oslava tohoto dne vůbec nemusí být naplněná smutkem, pokud nechcete. Klidně vzpomínejte na veselé historky nebo společné trapasy. Pocitům smutku, bezmoci nebo prožitku ztráty, pokud přijdou, se ale nebraňte. Teď je ta pravá chvíle dopřát si celé spektrum emocí, které k lidskému životu patří,“ říká Tereza Olivová, terapeutka neziskové organizace Poradna Vigvam. 

  1. Pusťte se do oblíbeného receptu

Vzpomínat na blízkého můžete i tak, že na jeho počest uvaříte oblíbené jídlo nebo upečete milovaný moučník. Do přípravy můžete klidně zapojit i děti a udělat si ze vzpomínání příjemný společně strávený čas. 

Reklama
  1. S dětmi si pusťte film

V případě, že slavíme Dušičky s dětmi, je třeba program trochu uzpůsobit. Děti možná dostatečně nerozumí tomu, proč rodiče chtějí v chladných podzimních dnech objíždět hřbitovy. Vědí sice proč to dělají, ale plné porozumění jim chybí. Pro děti se tak hodí třeba vzpomínat na zemřelé u filmu, který tematiku hezky vyobrazuje, např. Myši patří do nebe, Coco, Hodný dinosaurus, Jack Frost, Jumanji nebo V hlavě nebo Lví král.

  1. Zkuste slavit jako Španělé

V Česku se Svátek všech svatých slaví nejčastěji návštěvou a zdobením hrobů, zádušní mší a zapalováním svíček doma u fotek spojeným se vzpomínáním. Pokud vám ale tento způsob úplně nevyhovuje, klidně si můžete vzít příklad ze zahraničí. Osobně se mi líbí mexické pojetí Dia de los muertos – rodiny dělají doma oltáře, vystavují fotky zemřelých a vzpomínají na ně. Věří, že dokud si na zemřelého někdo pamatuje, tak není skutečně mrtvý. Tento princip, že dokud na zemřelého myslíme, tak ho tak zcela neztrácíme, vnímám jako důležitou součást truchlení. Tedy, že smrtí končí život, ale ne vztah,“ říká Tereza Olivová, terapeutka neziskové organizace Poradny Vigvam.

  1. Magická moc světýlek a hřbitovů

Samotné hřbitovy, když se naplní plápolajícími světýlky, k sobě přitahují pozornost. Vydejte se jejich pěšinkami v podvečer, když světlo svíček více vynikne a zavzpomínejte nejen na své blízké zesnulé, ale klidně se nechte zatáhnout vlastní fantazií do příběhů lidí, kteří v jednotlivých hrobech odpočívají, jejich možných osudů a do životů těch, kteří jim přišli zapálit svíčku. Na chvíli tak k sobě můžete pustit blíže konečnost lidského života a smrt, která je všudypřítomná, jen my ji občas (ne)vědomě přehlížíme.

  1. Oddejte se vyrábění

Především pokud chcete oslavit Dušičky s dětmi, můžete na to jít kreativně. „Větší děti může bavit vyrábět výzdobu na hrob, menší mohou namalovat obrázek, který následně vložíme do kolumbária. Obrázek můžeme také spálit na ohništi a představovat si, že dým, který se vznáší do nebe, míří za daným zemřelým,“ dává tip Barbora Racková, terapeutka neziskové organizace Poradny Vigvam.

  1. Založte si vlastní rituály

Rituálů, kterými si každoročně můžeme připomenout své blízké, které už opustili svět živých, je nespočet. I vy si můžete vytvořit svůj vlastní, který bude reflektovat individualitu vás i vaší rodiny. „Rituály totiž velmi efektivně pomáhají. Jsou jasně ohraničeným časem, ve kterém je prostor pro vzpomínání a pro emoce s tím spojené, ať už jsou radostné, když si vzpomínáme na hezké chvíle, které jsme se zemřelým prožili, nebo mají zabarvení smutku, lítosti, bolesti, strachu anebo taky vzteku. Všechny emoce jsou možné a adekvátní,“ dodává Tereza Olivová z Poradny Vigvam. Zkuste si třeba přehrát oblíbené skladby zesnulého, vyrazit na výlet na místo, které měl rád, napsat mu krátký dopis nebo cokoli, co sedne k oslavám Svátku zesnulých právě vám.

Téma smrti i vzpomínání samotné může být bolavé a velmi náročné. Proto taky třeba vůbec cíleně vzpomínat nemusíme a můžeme Dušičky záměrně vynechat. Třeba v případě, kdy se na to necítíme nebo nám to způsobuje emoce, které víme, že jsou pro nás rizikové - zejména pokud truchlíme velmi čerstvě. Nejdůležitější je to udělat v ten den tak, jak to my sami cítíme pro sebe jako dobré a je úplně v pořádku to udělat jinak, než je tradiční.

Reklama

Komentáře

Sony (So, 29. 10. 2022 - 13:10)
Dovolil bych si vás poopravit. Lidově řečeno "dušičky" je dvoudenní svátek.
1. listopadu je den Všech svatých (tedy všech svatých, jejichž jména jsou uváděna v našem kalendáři i těch, kteří se do tohoto kalendáře nevešli) a
2. listopadu je označen jako Památka zesnulých (tedy těch, co sice nejsou
svatí, ale přesto jsme je měli rádi). Až tento den by se měly slavnostně zdobit jejich hroby, nikoliv už na Den československé státnosti nebo předcházející víkend.
Jitka (Ne, 30. 10. 2022 - 13:10)
To je sice pravda, ale kdo na to má brát čas - zejména pokud jsou hroby stovky kilometrů vzdálené od bydliště. Člověk využije volno k návštěvě příbuzných i hrobů. 2.11bohužel svátek není a lidi musí být v práci.
Ela (Ne, 30. 10. 2022 - 20:10)
Díky za poučení. Nevěděla jsem, že se slaví dva dny. Ale vždy lidé hroby zdobí dopředu ať se vám to líbí nebo nelíbí. A nezdobíme jen na památku zesnulých, ale i během roku, pane.
Marie (Po, 31. 10. 2022 - 09:10)
Mně ohledně těchto svátků, ale i obecně vadí, kolik různých plastových a dle mého kýčovitých ozdob se na hroby dává. Mnohem více se mi líbí přirozeně upravené hroby. Chápu, že dnes již málokdo může chodit pravidelně na hrob zalévat macešky, ale věřím, že by úpravy mohly být více méně samoúdržbové s použitím nízkých keříků, trvalek atad. Líbí se mi i hroby s kamenou úpravou. Jen ty umělotini mne opravdu štvou. Myslím, že v tomto směru by se mohla hodně uplatnit kreativita, aby šlo o důstojnou památku a třeba i hrob odrážel rodinu zesnulého či přímo zesnulého. Znám hrob, který matka zesnulé neustále zdobí krásnými keramickými výrobky - nikdo si to neodváží ukradnout a je to moc hezké.
Reklama