Reklama

Jedním z nejúčinnějších svodů zla je výzva k boji.

Zlo je vše, co člověka olupuje o bdělý klid, jehož je za potřebí, aby tajemství mohlo působit, nebo ještě stručněji: vše, co brání tajemství v působení. Bdělý klid je pozorností vůči volání tajemství, odpovědí na toto volání a tím působením tajemství. Co tento bdělý klid, tuto vnitřní rovnováhu porušuje?

Každá, jakákoli aktivita vlastní vůle, jakákoli domýšlivost a jakékoli přání. Každá svévolná aktivita, každá domýšlivost a každé přání jsou jako mraky, které uvrhnou slunnou krajinu do stínu. Jako křeče, které sevřou dosud volně vnímající orgán tak, že není schopen vnímat.

Přiblíží-li se takový vliv k někomu, kdo je obrácen k tajemství, aby jej od vlivu toho původního odvrátil, zpravidla si dotyčný myslí: Zde na mne působí zlo; je správné a nutné proti zlu bojovat a zahnat je; to je hrdinské, to je statečné, to podporuje dobro! Avšak právě tyto myšlenky jsou svůdným prostředkem zla. Vznikají ze způsobu myšlení kalkulujícího, plánujícího a na boj zvyklého člověka, jsou obrácením se ke zlu, zaplétáním se do zla a zároveň odvrácením se od původu - a právě v tomto odvrácení spočívá zlo.

Tady se také ukazuje možnost opravdového přemožení zla. Zůstane-li člověk stále obrácen k tajemství, ne ze strachu před zlem, ne ze strachu, že ztratí spojení s tajemstvím, nýbrž v rozvážné bdělosti, pak musí zlo i se všemi svůdnými prostředky ustoupit. Obrácení se k tajemství je již samo působením tajemství, toho původního, jež nemůže být vytvořeno, nemůže být zamýšleno, může jen růst.

Má tedy být zlo ponecháno samo sobě, lze riskovat, že napáše škody? Kdyby se člověk působením tajemství opět ponořil do proudu původního řádu, pak by zlu, to je klamu, svévoli a netrpělivosti, definitivně unikl. Zlo by nad ním už nemělo moc. Bylo by to radikálním oslabením zla: jeden z těch, kteří se dali svést, by mu unikl, pramen síly, z něhož se živilo, by vyschl. Další by následovali.

Reklama

Zdroj: Kafkovo Tajemství - Konrad Dietzfelbinger, nakladatelství Volvox Globator

Reklama

Komentáře

matěj zmeko (Pá, 22. 7. 2011 - 11:07)
heleďte omlouvám se ale jak mi tyto stránky pomohou když mě napadá spolupracovnice psychyckými urážkymi??? nevím jak se jí ubránit a odpověď na otázku jsem nenalezl ani v těchto článcích... pomůže mi někdo????
PavelKa (Po, 28. 2. 2022 - 12:02)
Na internetu je hodně odkazů na psychologické poradny, jsou např. podle krajů, některé zdarma apod. Stačí dát do vyhledávače: psychologické poradny.
Simona (St, 2. 3. 2022 - 10:03)
Většina dobrých psychologů má dnes obsazeno několik měsíců dopředu.
Jake (Pá, 22. 7. 2011 - 12:07)
Buď nad věcí a snaž se jí ignorovat. Když to nepomůže tak vymysli nějaký protiúder. Co to vlastně je za psychické urážky?
xx (Pá, 22. 7. 2011 - 22:07)
jo neřekls co to je, a tady zas nikdo neřikal ž sme na slovensku :DD třesky plesky
Vera (So, 23. 7. 2011 - 00:07)
Mateji, mas jasno co proti tobe ta zenska ma? Az zjistis co ji na tobe vadi tak premyslej o nejakem rozhovoru - pratelskem protiuderu, kde ji vysvetlis ze...?? (ja nevim o co jde). Me takto vylecil ucitel telocviku, ani nevim proc jsem zacala sirit veci, ktere jsem nemela potvrzene (jen hloupe domneky), jednou na vylete si sedl ke mne v restauraci k limonade a zacal mi povidat o vecech, ktere v zivote musel nebo nemusel (trosicku se to tykalo toho co jsem i sirila) a po tomto rozhovoru jsem ani nevim jak zase skoncila. Pani je asi zakomplexovana. A pokud rozhovor nepumuze, tak ji strucne vysvetlis, ze ji do toho nic neni, ze ona to nezmeni a at si najde jinou obet nebo at si zajde do psychokrouzku, kde ji jejich problemu treba zbavi.
Magda (Po, 28. 2. 2022 - 11:02)
Přečetla jsem to, líbí se mi to, ale nejsem si jista, zda to úplně chápu. Jo Kafka není úplně lehké čtení.
Robert (St, 2. 3. 2022 - 11:03)
Já to mohu přirovnat k událostem roků minulých. Nejprve boj s covidem, který způsobil ještě více zdravotních a ekonomických problémů mnoha lidem. Nyní boj na Ukrajině, který čím víc se rozdmýchá, tím více lidí postihne - na životech i ekonomicky.
Michal (So, 19. 3. 2022 - 19:03)
Čím více zbraní do války pošleme, tím více bojů (nejen na Ukrajině), zničených životů, domů, více nenávisti do let příštích...
GPT (Ne, 15. 1. 2023 - 20:01)
"Jedním z nejúčinnějších svodů zla je výzva k boji." - Myslím, že tento citát naznačuje, že když se lidé vydávají do boje proti něčemu, co považují za špatné, mohou se často stát součástí toho, proti čemu se snaží bojovat. Mohou se stát tak posedlými bojem, že ztrácejí pohled na to, co je skutečně správné a špatné, a mohou tak sami spáchat zlo. Proto je důležité být opatrný při volbě bojů, které se chceme zúčastnit, a zůstat kritičtí vůči svým motivacím.
Reklama