Reklama

Proč trpíme

Naše mysl vytváří zážitky štěstí i utrpení a schopnost najít mír spočívá v nás. Mysl je ve své pravé podstatě klidná a osvícená. Každý, kdo to pochopí, je již na cestě k moudrosti.

Buddhismus se soustřeďuje na princip dvou pravd, absolutní a relativní. Absolutní pravdou je, že pravá přirozenost naší mysli a vesmíru je osvícená, klidná a dokonalá. Njingmský buddhismus považuje za pravou přirozenost mysli spojení uvědomění a otevřenosti.

Relativní neboli konvenční pravdou je to, že v celém spektru obyčejného života - pomíjivého, nestálého pozemského života narození a smrti, který buddhisté nazývají sansára - je svět vnímán jako místo utrpení, neustálé změny a klamu, neboť tvář pravé přirozenosti je zahalena našimi duševními zvyky a emocionálními depresemi, zakořeněnými v našem zaměření na ,"já" a lpění na něm.
V západním myšlení "já" obvykle znamená osobnost, uvědomování si ega "já, moje". Buddhismus zná také tento význam "já", ale přisuzuje ,"já" rovněž každému jevu nebo předmětu - čemukoli, čeho se můžeme přidržet, na co se zaměřit jako na skutečně existující entitu. Mohlo by to být ,"já" jiného člověka, "já" stolu, ,"já" peněz nebo "já" myšlenky.

Jestliže se zaměřujeme na tyto věci, vnímáme je dualisticky jako subjekt přidržující se objektu. Pak mysl začíná diskriminovat, oddělovat a nálepkovat takové věci, jako je například myšlenka "Já" mám rád "toto" nebo "já" nemám rád "tamto". Mohli bychom si myslet, že "toto" je milé, hezké, a tak přichází náklonnost, nebo že "tamto" není tak milé, pak může vstoupit bolest. Můžeme toužit po něčem, co nemáme, nebo se bát, že ztratíme, co máme, případně pociťovat sklíčenost nad ztrátou toho, co máme. Jakmile naše mysl více a více lpí na něčem a přidržuje se toho, pociťujeme zvyšující se vzrušení nebo bolest, a to je cyklus utrpení.

S naší "relativní" neboli obyčejnou myslí se obracíme na ,"já", přidržujeme se ho, jako by bylo něčím pevným a konkrétním. Ale je to iluze, protože všechno v zážitku sansáry je přechodné, měnící se a umírající. Naše obyčejná mysl považuje já za něco, co skutečně existuje jako nezávislá entita. Ale podle buddhistického názoru "já" ve skutečnosti neexistuje. Není to nic pevného a stabilního, ale pouze označení, které si vymyslela naše mysl. "Já" není ani nezávislá entita.
Podle buddhistického názoru všechno funguje ve vzájemné souvislosti, takže vlastně neexistuje nic, co by mělo opravdu nezávislou kvalitu či podstatu.

Reklama

V buddhismu se zákon kauzality nazývá karma. Každý čin má odpovídající účinek, všechno se vším souvisí, je na sobě vzájemně závislé. Ze semen vyrostou zelené stvoly, pak stromy, potom květy a plody, které znovu produkují semena. To je velmi jednoduchý příklad kauzality. Díky karmě naše činy formují svět našeho života.

Vasubandhu, největší mahájánský spisovatel zabývající se metafyzikou, řekl: "Díky karmě (skutkům) se rodí různé světy."
Lpění na ,"já" vytváří negativní karmu - naše negativní tendence a zvyky. Ale ne všechna karma je negativní, i když někteří lidé takto chybně uvažují. Můžeme vytvořit i pozitivní karmu, a právě to souvisí s léčením. Silné přidržování se "já" vytváří negativní karmu. Pozitivní karma uvolňuje toto zaměření, a jak se osvobozujeme, nacházíme svůj pokojný střed a stáváme se šťastnější a zdravější.

zdroj: Tulku Thondup Rinpočhe - Léčivá síla mysli

Reklama

Komentáře

maya (St, 22. 3. 2006 - 11:03)
bylo by lepsi citlivejisi pristup k tyto teme ne jinom citovat ale i navrhovat vlastni reseni a mislenky souvisejici s karmou.
vera (St, 22. 3. 2006 - 14:03)
mayo,to je vše stršně složité,alespoň pro mě.Myslím,že nám nikdo nepomůže,je třeba mít VÍRU, LÁSKU,NADĚJI,tzn.myslet pozitivně,najít si třeba nějaký seminář (když na to máš)a pomoci si sám.Ve skutečnosti mě to také nejde,mám zdravotní problémy a docela v tom lítám.Teorie je celkem jednoduchá, s praxí je to horší.
Napiš co konkrétně tě trápí.
michal (Út, 25. 4. 2006 - 17:04)
Poznání sebe sama jistě neuškodí. Přes poznání sebe pak můžeme poznávat ostatní a i poznatky ostatních o nás můžeme zpracovávat - teď po poznání již s "průhlednější" optikou než když si nerozumíme. Asi si na to mám každý přijít sám, v tomto ohledu je skušenost druhého nepřenositelná - to je jako princip poznání-nelze předat. Michal
Honza Buka (Čt, 12. 10. 2006 - 02:10)
Jo, jo... příčinou našeho "utrpení" je toliko naše "přebujelé" ego...
naše mysl je jak ohen... dobrý sluha, ale zlý pán...zvládnout své myšlení.. o tom je Buddhismus..
Honza B.
pert (Pá, 1. 5. 2009 - 14:05)
NE MILUJE ME
jiriarne (Út, 2. 3. 2010 - 13:03)
vií,proc,trpime,diano,parackova!_?
nikdo (Po, 8. 3. 2010 - 18:03)
To je myslím otázka, na kterou by všichni rádi znali odpověď. Proč lidé trpí? Je to trest nebo co? Ta duševní muka...
netrpět (Po, 8. 3. 2010 - 18:03)
To je myslím otázka, na...To ne přestan něco chtít-člověka,věc a přestaneš trpět...
nikdo (Út, 16. 3. 2010 - 14:03)
To ne přestan něco...to vím, ale jak má člověk předstat něco chtít?
Mira (Pá, 19. 3. 2010 - 23:03)
Lidé trpí protože chtějí trpět.Nejlepším příkladem jsou dva duchodci z našeho bloku,které jsem neslyšel říct něco optimistického,furt jen pomlouvají a kritizují ale hlavně trpí!Se mi jednou podařilo hodit odpadky(tříděný odpad) do kontejneru před jejich barákem,no musim říct že trpěli hodně,ještě týden to bylo rozebíráno a trpěli a trpěli:-)Každý trpí podle toho,jak moc chce trpět......
Eirika (Ne, 21. 3. 2010 - 21:03)
Myslím ,že zmínění důchodci netrpěli,spíš se bavili.Trochu uboze,ale jinak to asi neumějí.
Náhled na svět podle P.CH.můžeme brát za svůj,ale bez prožitku nám to stejně nepomůže.Budeme žít dál se svým trápením.
nemo (Út, 4. 5. 2010 - 21:05)
Jak si vydělat na...Zas další letadlo???
proč (Út, 4. 5. 2010 - 22:05)
bys měl přestat něco chtít? Tím, že nebudeš nic chtít nebudeš trpět? Možná, ale bude to velmi prázdný a smuzný život.
oprava: (Út, 4. 5. 2010 - 22:05)
smutný život
jim (Út, 4. 5. 2010 - 22:05)
Trpíme protože nám vládne stádo zločinců,v čele se zlodějem a vrahem Václavem Klausem.Nebýt jich,tak se máme dobře.
NHL (Út, 4. 5. 2010 - 23:05)
Trpíme protože nám vládne...Dik Jime za informaci. Hned se citim lip, kdyz vim, ze za me problemy muze Vaclav Klaus!! Fakt jsi mi pomohl!!
jim (Út, 4. 5. 2010 - 23:05)
NHL nebýt Jaromíra Jágra,Dominika Haška a ostatních Čechů hokejistů,tak by byla v Americe nuda a žádný pohár by se nevybojoval.Zkus se nad to povznést,být jako ti hokejisté a bude Ti hej.To co chceš dobrého i druhým přej.
NHL (Út, 4. 5. 2010 - 23:05)
NHL nebýt Jaromíra...Tak Jime ja povzneseny sem, dobro preji vzdy a vsem, v Americe nuda neni, to si nemyslim, ale ten Vaclav Klaus mi furt lezi v zaludku. Me byl hned nejakej podezrelej.
jim (St, 5. 5. 2010 - 02:05)
NHL ano,Václav Klaus zkurvil panu presidentovi Václavu Havlovi úplně všechno.On z něho měl strach a proto vládl Václav Klaus a ani nemusel být presidentem.Martine Kubrte máš pravdu.Kdo neslouží jedinému Pánu Bohu,jsou falešní,nepoctiví dělníci a mají na čele znamení šelmy a to je 666.Je to každá vláda na celé Boží Zemi a presidenti jsou ty šelmy,kterým oni slouží a my jsme jejich snídaně,oběd,večeře atd..My však jsme služebníci Boží a Ti se v Kristu rozmnoží.......
NHL (St, 5. 5. 2010 - 02:05)
NHL ano,Václav Klaus zkurvil...Neni to spis proto, ze Vaclavu Havlovi doslo volebni obdobi? Mimochodem uz jsi cetl nejake dilo naseho dramatika Havla, napr. Dopisy Olze?
Jo a jak se v praxi projevuje to "znameni selmy?"
jim (St, 5. 5. 2010 - 04:05)
Volební období,nevolební období.Pan Václav Havel byl celou dobu svého presidentsví vydírán nenápadným zločincem Václavem Klausem.Od pana Václava Havla jsem četl asi pět knih A HLUBOCE MĚ EMOČNĚ V DOBRÉM NADCHLY I DOJALY.Zmíněné Dopisy Olze jsou i v internetové podobě,ale musí se platit webhostig.Takže jsem to přehrkl za hodinku a vyplivl jsem za to rád 510 kč.Stálo mi to za to.Výborné!Jen mít na přemýšlení více času,nebo mít více peněz.Apropo,určitě by nebyly k zahození Dopisy paní první dámy Dagmar Havlové(Veškrnové),jen to zveřejnit.To bych si ale k našemu panu presidentovi Václavu Havlovi nedovolil.Znamení šelmy je to samé jako chování diletanta Václava Klause,nenápadně okrást a zabít ve svůj prospěch co nejvíce lidí legislativně legálně s poslaneckou imunitou.Je to lhář,zloděj a vrah ŠELMA.To je její znamení a praktický příklad jeden za všechny!§
Evropa (Čt, 13. 5. 2010 - 13:05)
Volební období,nevolební...Aby, jste se z pana Václava Havla
jim (Čt, 13. 5. 2010 - 13:05)
Evropo.Evropo.Evropo.
s. (Čt, 13. 5. 2010 - 14:05)
Ty Jime,já bych zase chtěla dopisy princezny Diany.
jim (Čt, 13. 5. 2010 - 14:05)
Sisinko,rád bych Ti rá splnil Tvé přání.Jenže na to jsem malý pán.Víš,já bych si toho tolik přál,ale realita je jen jedna.Nejít k volbám.Nikoho nevolit.Jinak se z toho zblázníš.Já Ti to říkal.Bych nerad po volbách říkal.Nejlepší by bylo aby byl na hradě pan doktor Miroslav Sládek.Ten by je ty lháře,vládu s presidentem,kteří jsou těmi pravými cikány,naházel do Vltavy a byl by pokoj.Nikdo by netrpěl.Nikdo by nebyl neštastný,že nemá dopisy princezny Diany.A nikdo by se nezbláznil.A to bych pak rád všem říkal.Samozřejmě více méně bez voleb,na které ted po nás ti hajzlové vybírají složenkami peníze pod plagiátem státního dluhu.At si to jejich promrdaný volební markýrium oni sami zaplatí.My nejsme stát,my nejsme nic dlužní.Je to HABADŮRA!
Carlos (Čt, 15. 7. 2010 - 22:07)


V Praze se již několik let pravidelně schází skupina praktikující Tensegritu - magická gesta šamanů starověkého Mexika, zveřejněná Carlosem Castanedou a dalšími pokračovateli této tradice. Cvičíme jak základní gesta z knihy Magické pohyby, tak i gesta z instruktážních videí a nejnovější formy Tensegrity, které jsou vyučovány na seminářích Cleargreenu.

*
Pravidelná cvičení v Praze od 6.zari 2010, pondeli: 19.30h-21h.

*
Jediná podmínka je vaš zájem o objevování nových věci
*
Přijít může kdokoliv starší 16-ti let.,první návštěvu lze domluvit majlem:Kontakt na nás je: [email protected]

Nagualka (Pá, 16. 7. 2010 - 11:07)
Ahoj Carlosi,
nejsi náhodou i Don Lucas z jiného fóra? Jestli ano, srdečně tě zdravím, a jestli ne, zdravím tě srdečně též. :D
R (Čt, 6. 12. 2012 - 14:12)
všechno zlo a utrpení je výsledkem toho, že si vládneme sami a nemáme na to!
vlasta cermakova (Pá, 12. 7. 2019 - 14:07)
dobry den.Vlednu mi zemrela vnucka bylo ji 23 let.Jedna znama mi rekla tak vidis jak kazdeho karma dozene.Nevim co tim myslela.Nikomu jsem neublizila.Je mi 69 let a saMA jsem si dost uzila nevery od manzelu .mam crohnovu chorobu rikaji ze je to nemoc duse .Vubec tomu nerozumum.Poradte dik
proč (Po, 26. 4. 2021 - 04:04)
bys měla přestat něco chtít? Tím, že nebudeš nic chtít nebudeš trpět? Možná, ale bude to velmi prázdný a smutný život.
protože (Út, 27. 4. 2021 - 17:04)
On to nebude ani život. Život právě spočívá v tom, že pořád něco chcem. Jakmile přestaneš chtít, přestaneš i žít. ...
Je logický, že ne všechno, co chceš, se ti i splní. Když se nám neplní to, co chcem, potom trpíme. Proto je utrpení nutnou součástí života. Ale nesmíme zapomínat, že jeho nutnou součástí je i radost!
Patanjali (Čt, 29. 4. 2021 - 11:04)
"Když se nám neplní to, co chcem, potom trpíme."

Trpíme i když se plní. Zrození, nemoc, stáří a smrt - základní druhy utrpení - se týkají všech vtělených bytostí. K opuštění samsáry vede odevzdanost Bohu (íšvara-pranidhána, Jóga-sútra 1.23, 2.45).

)
protože (Pá, 30. 4. 2021 - 20:04)
Myslím, že se hluboce mýlíš, nehledě na to, kolik indických slůvek vyjmenuješ. Když se nám plní, co chcem, tak samozřejmě nemůžeme trpět. Nemoc a stárnutí není nic, co by člověk chtěl. Proto nám způsobuje utrpení. Jistě že všechny bytosti občas trpí. A jindy se zase radují, jak jsem říkal. V tom spočívá život.
sarva-duhkha-hara (Ne, 2. 5. 2021 - 11:05)
"V tom spočívá život."

Jen život v samsáře - směs štěstí a neštěstí. Kdyby bylo utrpení přirozené, nesnažili bychom se mu vyhnout, ne? Uvědomit si to je první krok na cestě ven. Může to sice trvat dlouho, ale je to individuální svobodná volba.
protože (Ne, 2. 5. 2021 - 15:05)
Ať už v Samsáře, v Praze nebo ve Vídni, život je směsicí štěstí a neštěstí. Vyhnout se tomu lze jedině smrtí, ze zákonů logiky. Není možný, aby se ti neustále všechno dařilo. Jediná možnost, jak to zastavit, je nic nechtít. Na tom se shodnem. Jenže pak ani nebudeš moct se z ničeho radovat. Budeš mrtvej.
sdh (Po, 3. 5. 2021 - 10:05)
"Jediná možnost, jak to zastavit, je nic nechtít."
Ani to není cesta ven. Tím se utrpení jen omezí. Dokud máme fyzické tělo, utrpení se nás bude týkat. Můžeme ale změnit náš postoj vůči němu. Pataňdžali, Buddha a další ukazují jak.
protože (Po, 3. 5. 2021 - 22:05)
Tak znovu... Jistě že není možný žít bez toho, abychom něco chtěli. Naše tělo potřebuje živiny a vzduch, toho se nezbavíme. Proto tu opakuji, že touha je základem života (chtít žít), stejně jako radost při jejím naplňování a bolest při jejím nenaplňování. NAŠTĚSTÍ je té radosti mnohem víc než bolesti. Ono je teda těžký to nějak kvantifikovat, ale je zřejmý, že radost ze života je větší než bolest - jinak bysme neměli důvod o něco usilovat. Takže život je velký dar, a jen hlupák a slaboch se ho snaží zbavit jen kvůli tomu nutnému faktu, že spolu s radostí musí snášet i nějakou tu bolest.
protože (Po, 3. 5. 2021 - 22:05)
Nějak mi tam zmizelo znamínko logický ekvivalence uprostřed tý závorky (žít chtít). Tím chci říct, že z "žít" vyplývá "chtít" a naopak. Čili "nic nechtít", nechat vyvanout všechny potřeby, jak se snaží propagovat buddhismus apod., znamená nebýt vůbec naživu a nic necítit. Čili budhismus vnímám jako náboženství propagující smrt.
bud (Út, 4. 5. 2021 - 23:05)
Samá voda. Tohle občas tvrdí některý křesťani, ovšem je to nepochopení. Buddha zavrhl nihilismus.
protože (St, 5. 5. 2021 - 11:05)
Výštěky typu "samá voda" umí každej. Nic to nemění na realitě. Křesťanství je taky náboženství smrti, když už to chceš vědět. Ale v trochu jiným smyslu - zajímá se hlavně o jakýsi "vykoupení" a "zatracení".
nick (Pá, 7. 5. 2021 - 07:05)
A co není "náboženství smrti"? Mezi ideologiemi smrti vede materialismus - smrt považuje za vítěze nad životem a definitivní konec.
protože (So, 8. 5. 2021 - 05:05)
Dobrej postřeh :) Původně jsem chtěl napsat, že všechny náboženství jsou zahleděný do smrti a nevedou člověka k lepšímu užívání života, ale pak jsem si vzpomněl na různý polyteismy. Tam to bývá sporný. ................. Materialismus není přímo náboženství, ale vskutku, je to ideologie, která ho má nahrazovat - a která doslova POPÍRÁ život. ............................... A co nám tedy zbývá? Vykašlat se na všechny náboženství a ideologie, který nás chtějí především zotročit a stáhnout do ohrádek. Nechat se vést všudypřítomným duchem. (Což jistě není jednoduchý a nedá se to shrnout do několika "přikázání".)
nick (So, 8. 5. 2021 - 07:05)
"zotročit a stáhnout do ohrádek": Co třeba dopravní předpisy - ty nás také zotročují, ne? A nebo je to tak, že některé předpisy jsou prospěšné, aby se omezilo utrpení (zde nehodovost)?

"Nechat se vést všudypřítomným duchem.": Co je tento duch zač, jak se jím nechat vést a kam?
Protože (So, 8. 5. 2021 - 10:05)
A který náboženství vyznáváš ty? Ne, ani mi nemusíš odpovídat... Jen mi řekni, jakému utrpení zamezuje například vyhláška "v jednoho boha věřiti budeš" a všechny podobný hlášky vyzývající k náboženské netoleranci. Kdo je vyznává, ten nepochopil mnohotvárnost světa - uzavřen v ohrádce, ze které vidí jen svou omezenou "jedinou pravdu". .............. Utrpení můžeš zabránit tím, že budeš žít jako duchovní bytost - což všichni ve své podstatě jsme a byli jsme jimi ještě dávno před vznikem všech náboženství. Ale nezabráníš mu tím, že budeš do písmene poslouchat předpisy z nějaké knihy.
nick (So, 8. 5. 2021 - 14:05)
"jakému utrpení zamezuje například vyhláška "v jednoho boha věřiti budeš":

Třeba mezináboženským válkám netolerantních vyznavačů konkurenčních bohů?

Když jsme u toho Desatera, tak u nezabiješ, nesesmilníš, nepokradeš atd. je zcela jasné, jakému utrpení zabraňují. Ovšem jejich velkou chybou je, že se nacházejí v knize. To někteří nemohou zaboha skousnout.

"Utrpení můžeš zabránit tím, že budeš žít jako duchovní bytost"

A jak se to dělá? A k tomu můžeš přidat odpovědi na ty otázky o všudypřítomném duchu.
Protože (So, 8. 5. 2021 - 15:05)
Jasně, takže podle tebe je správné všechny vyvraždit, aby se nehaštěřili a "netrpěli"? A pro tvou info: dokud nepřišli křesťani a musulmani, tak se prakticky žádný náboženský války nikde nevedly. Násilné zavádění tohoto náboženství tam, kde ho nechtěli, naopak způsobilo nezměrné staleté utrpení. ..................... Co se týče toho desatera - opravdu myslíš, že to v tý době bylo něco novýho? Opravdu si myslíš, že lidi byli takový idioti, aby nevěděli, že se nemají mezi sebou v komunitě vraždit a krást? Křesťani prostě zapsali něco, co už se odjakživa používalo, a přidali k tomu svoje arogantní dodatky typu "v jednoho boha věřiti budeš". Ty přikázání, který jsou v pořádku, nebyly nový. Naopak ty přikázání, který byly nový, nejsou v pořádku.
Protože (So, 8. 5. 2021 - 15:05)
Ptáš se: "žít jako duchovní bytost - jak se to dělá? A k tomu můžeš přidat odpovědi na ty otázky o všudypřítomném duchu." ... Úmyslně jsem na tyhle věci neodpovídal, protože na to nelze dost dobře odpovědět několika větama. On život prostě není tak 1duchej, aby se dal shrnout do deseti "příkazů". Musíme se ho učit po celou dobu, co ho žijeme. Ale princip je, že vnímáš ostatní kolem sebe jako oduševnělé bytosti. Vciťuješ se do nich a vyhodnocuješ jejich potřeby v souladu (a někdy v konfrontaci) s těma svýma. ............................. Všudypřítomný duch je všudypřítomný duch. Jestlli nemáš tušení, co to je, tak jsi marnej i jako křesťan. A "jak se jím nechat vést a kam"? - Naslouchat bytostem a silám kolem sebe a v sobě.
nick (Ne, 9. 5. 2021 - 09:05)
Tvůj problém je, že si představuješ, kdo co je a co si myslí.

Nikde nevyzývám k vraždění. Např. ž/Židé taky vedli náboženské války.


Taktéž netvrdím, že je Desatero něco nového. Naopak, je to superkrátká verze pravidel civilizovaného soužití, které ovšem většina dnešních lidí ani tak nedokáže následovat.


"vnímáš ostatní kolem sebe jako oduševnělé bytosti. Vciťuješ se do nich a vyhodnocuješ jejich potřeby v souladu (a někdy v konfrontaci) s těma svýma": To je v podstatě tzv. zlaté pravidlo - jednej s ostatními tak, jak chceš aby jednali s tebou. Ani to příliš lidí nedokáže, byť o tom hodně mluví a píší.


"Všudypřítomný duch je všudypřítomný duch. Jestlli nemáš tušení, co to je, tak jsi marnej i jako křesťan.": Takže o něm sám nemáš tušení. A tvůj třetí omyl je, že jsem křesťan.


"Naslouchat bytostem a silám kolem sebe a v sobě.": Takových bytostí a sil je habaděj. Ne všechny jsou přátelsky naladěné. Jak poznáš, kterým naslouchat?
Protože (Ne, 9. 5. 2021 - 09:05)
Příteli, jsi křesťan jak stehno. Nikdo jinej by si netroufnul tak hrubě obhajovat ty nejarogantnější názory z bible. Všichni prý musí povinně věřit ve stejného boha, aby se nehádali :) Takhle si ty představuješ šťastné společenské zřízení? A právě lidi jako ty způsobujou na zemi peklo. .................. Židi jsou totéž co křesťani, já tyto detaily opravdu nerozlišuju. Abrahámovský náboženství jedno jako druhý. Dokud nepřišla na zem tahle hrůza, žádné náboženské války se nevedly. Nebyl jaksi důvod.
Protože (Ne, 9. 5. 2021 - 09:05)
"Takových bytostí a sil je habaděj. Ne všechny jsou přátelsky naladěné. Jak poznáš, kterým naslouchat?" - Nasloucháš nejdřív všem a všemu, a časem si to vytřídíš. Je to jako s lidma. Opakuji: neexistuje na to jednoduchý návod, stejně jako neexistuje návod na život. Kdo zavádí povinné návody na život, ten chce lidi ve skutečnosti zotročit.
Reklama