Proč se templáři dožívali vysokého věku

20.5.2016 00:01
Duchovno

Jaké bylo tajemství dlouhého života templářů? Strava. Proto žili dvakrát tak dlouho než jejich současníci.

Podle výzkumu čtyř italských vědců vděčili příslušníci středověkého vojensko-rytířského řádu za svou na tehdejší dobu mimořádnou dlouhověkost hygienickým a stravovacím předpisům, které stanovil Bernard de Fontaine: málo masa a hodně zeleniny, také ryb, sýra, olivového oleje a čerstvého ovoce. Jde vlastně o moderní dietu, která byla jakousi předchůdkyní středomořské stravy, píše italský deník La Repubblica.

Žili o 40 let déle, než byl průměrný věk jejich současníků. To, co bylo jedním z tajemství templářů, nyní zřejmě odhalil výzkum, při němž vědci bádali ve starých dokumentech a zjišťovali způsob jejich stravování, to, jakou pozornost věnovali hygieně u stolu, ale také kvalitě a rozmanitosti pokrmů, které zahrnovaly málo masa a hodně zeleniny, čerstvého ovoce a ryb.

“Tato dieta umožnila templářům, příslušníkům jednoho z nejznámějších rytířských náboženských řádů křesťanstva, aby se v mnoha případech dožívali více než sedmdesáti let. Vysvětlení lze hledat v pozitivních účincích, které měla tato strava na střevní mikroflóru. Tato strava byla mnohem zdravější než to, co se ve středověku jedlo. Byl to přírodní zdroj probiotik, která mají pozitivní a ochranné účinky na střevní mikroflóru,“ vysvětluje Francesco Franceschi z římské polikliniky Gemelli a spolu s kolegy Robertem Bernabeim, Giovannim Gasbarrinim a Peterem Malfertheinerem autor výzkumu nazvaného Dieta templářů: jejich tajemství dlouhověkosti?

Vědci zkoumali dobové dokumenty a prokázali, že právě strava těmto mnichům a zároveň vojákům pomáhala žít mnohem déle, než byl tehdejší průměrný věk, který se pohyboval mezi pětadvaceti a čtyřiceti lety. Ve středověku byla podle studie strava bohatá na tuky a kalorie, bohatší lidé jedli hodně masa a nejrozšířenější chorobou tehdy byla dna, obezita, cukrovka a vysoká úroveň cholesterolu a triglyceridů.

“Strava templářů, jež byla velmi moderní, jakousi předchůdkyní středomořské diety, byla zbraní proti všem těmto nemocem,“ tvrdí Franceschi. “Templáři jedli maso jen dvakrát týdně, třikrát týdně měli zeleninu jako hlavní chod, často konzumovali ryby a pili vodu s pomerančovou šťávou. Do vína, které ostatně pili velmi střídmě, zase přidávali dužinu z aloe, která má antiseptické a fungicidní účinky, velmi důležité v zemích s horkým pouštním klimatem,“ dodává.

“Dlouhověkost byla charakteristickým znakem templářů. Podle historických dokumentů zemřel Hugues de Payens v šestašedesáti letech a poslední velmistr templářského řádu Jacques de Molay měl sedmašedesát let, když byl popraven, a to po sedmi letech vězení. V té době byla tato dlouhověkost označována za božský dar, ale ve skutečnosti to byl výsledek stravovacích a hygienických pravidel, která stanovil Bernard de Fontaine,“ říká Franceschi.

Templářští rytíři dodržovali základní hygienická pravidla, která umožňovala vyhnout se šíření infekcí: před jídlem si museli mýt ruce, refektář musel být vždy uklizený a ubrusy musely být vždy čisté. Templáři měly zakázaný lov, ale věnovali se chovu ryb, jichž konzumovali hojnost spolu se sýry, čerstvým ovocem a olivovým olejem.

“Templáři považovali mořské plody za vynikající náhražku masa a tak získávali omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Soudíme, že stravovací návyky mohou být vysvětlením mimořádné dlouhověkosti templářů,“ uzavírají autoři studie.

Zdroj: ČTK

Související články

Středomořská strava omlazuje mozek

10.12.2015 00:01

15 stravovacích návyků staletých

14.9.2015 00:01

Dieta podobná půstu prý prodlouží život až o 10 let

6.8.2015 00:01

Jak užívat nejzdravější med na světě

29.5.2015 00:01

Život je proces, během něhož rozkvétáme

5.12.2014 00:01

Manukový med zabíjí všechny bakterie, kterých se dotkne

27.11.2014 00:01

Extrakt z olivových listů a jeho výhody pro cévy, srdce, mozek, klouby a celý organismus

15.10.2014 00:01

V Kašmíru žijí díky zdravému povětří desítky stoletých

24.9.2014 00:01

Astragalus: Největší ochránce

9.4.2014 00:01

Galgán - Elixír mládí na Okinawě

19.2.2014 00:01

Ořechy pomáhají k dlouhověkosti

8.1.2014 00:01

Co je to manukový med a jak je prospěšný našemu zdraví?

29.11.2013 08:31

Přírodní prostředky, které vám mohou zachránit život: Med

22.1.2013 00:01

Hongkongský recept na dlouhověkost

16.10.2012 00:01

Včelí pyl - zdroj živin pro dlouhověkost

25.7.2012 00:01

Tajemství dlouhověkosti v japonské Okinawě

11.5.2011 00:00

Tři pilíře dlouhověkosti

13.9.2010 00:00

Dlouhověkost-SPECIÁL

30.6.2009 00:00

Pame na fame

12.5.2009 00:00

I ve 115 letech lze mít zdravý mozek

5.8.2008 00:00

Tajemství císařova lékaře

2.7.2008 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Tajemství francouzské dlouhověkosti?

4.6.2008 00:00

Dlouhý věk je dar, o který se člověk musí zasloužit

13.11.2007 00:00

Století lidé prozrazují tajemství dlouhověkosti

27.2.2007 00:00

Nejlepší vína na dlouhověkost

21.12.2006 00:00

Šťáva z celých listů aloe - potravinový doplněk zlepšující tonus a vitalitu

8.9.2006 00:00

Jak užívat Šťávu z celých listů aloe vera při zdravotních potížích?

10.8.2006 00:00

Meditace omlazuje

14.4.2006 00:00

Aloe vera z celého listu - univerzální pomocník zdraví

12.8.2005 00:00

Celolistová Aloe vera - Přirozené řešení proti rezistentním baktériím, virům a plísním

11.7.2005 00:00

Šťáva z celých listů aloe vera

21.6.2005 00:00

Taoistický recept na dlouhověkost

16.2.2005 00:00

Ženská dlouhověkost je skryta v srdcích

9.2.2005 00:00

Tajemství dlouhověkosti prý tkví v tvrdé dietě

23.8.2004 00:00

Bylo odhaleno tajemství dlouhého života?

9.6.2004 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Chcete žít do sta let? Jezte bulharské jogurty!

13.5.2003 00:00

Jak vyzrát na nemoci vlastními silami aneb zdraví máte ve vlastních rukách

3.3.2003 00:00

Člověk potřebuje pohyb

14.6.2000 00:00

Tajemství zdraví druidů

7.6.2000 00:00

Bratrstvo Růžového kříže - největší evropští mágové

30.5.2000 00:00

Univerzální recept na posílení organizmu

15.2.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *